(Ne)zakonite odluke školskog odbora

beta-giyxn9bd0g-525x350

Dejan Pejović, profesor filozofije u Dvanaestoj beogradskoj gimnaziji i član školskog odbora iz reda zaposlenih, demantovao je navode predstavnika sindikata iz te škole, objavljene u našem listu, da je školski odbor nezakonito oformljen.
Članovi Foruma beogradskih gimnazija i Unije sindikata prosvetnih radnika izneli su takvu tvrdnju i u pismu ministru prosvete, reagujući na njegovu odluku da poništi konkurs za izbor direktora Dvanaeste gimnazije i raspiše novi.

Deo zaposlenih je ukazao da je na konstitutivnoj sednici školskog odbora predsedavala sekretarka škole umesto bivšeg predsednika, koji je bio odsutan, čime je prekršen poslovnika o radu ovog tela. Navode i da je u školski odbor imenovana kao predstavnik roditelja osoba čije dete uopšte ne pohađa ovu gimnaziju, dok je jedna članica iz reda zaposlenih trenutno na porodiljskom odsustvu.

Pejović na ove tvrdnje odgovara da nema zakonskih ograničenja da profesorka koja je na porodiljskom bude član školskog odbora i napominje da u trenutku kada je izabrana nije bila na tom odsustvu. Dodaje da je u toku procedura da pomenuti član iz reda roditelja bude zamenjen, te da takvo rešenje treba da donese Skupština grada.

– Ova dva člana nisu prisustvovala sednici na kojoj se odlučivalo o kandidatima za direktora. Na sednici je bilo ukupno šest članova i jednoglasno smo se složili da nijedan od tri predložena kandidata ne zadovoljava kriterijume da bi uspešno obavljao posao direktora. Smatram da onaj ko se umorio od nastavničkog posla, što je rekao jedan od kandidata, ne može da bude uspešan direktor, jer taj posao nije lakši – ističe Pejović.

On dodaje da nijedan od tri kandidata, od kojih su dva iz Dvanaeste gimnazije, a jedan je profesor Četrnaeste, nije dobio većinu glasova nastavničkog veća.

– Koleginica Dragana Jugović jeste dobila najveći broj glasova među kandidatima, za nju je glasalo 30 od 80 prisutnih članova nastavničkog veća. Da je dobila podršku većine to bi me moralno obavezivalo da za nju glasam. Ostala dva kandidata su dobila podršku 14, odnosno 13 članova nastavničkog veća – ističe Panić.

On tvrdi da Jugović, koja je i predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika u Gimnaziji, i neki članovi tog sindikata vrše pritisak na školski odbor, jer članovima iz reda zaposlenih zameraju zašto nisu podržali njenu kandidaturu. Kaže i da je Jugović pretila da će tražiti razrešenje članova školskog odbora iz reda zaposlenih.

S druge strane, Jugović demantuje navode da je bilo kome pretila.

– Kao predsednica sindikata se zalažem isključivo za zakonitost u radu. U zvaničnom obrazloženju Ministarstva prosvete se navodi da školski odbor nije postupio po zakonu i da je zato konkurs za izbor direktora poništen. Tačno je da sam rekla da ću tražiti smenu članova školskog odbora iz reda nastavnika, jer su oni inicirali takav nezakonit rad organa upravljanja – rekla je Jugović.

Izvor: Danas

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*