Niko neće da bude profesor matematike

677z381_board-tabla-matematika-pxia

Za indeks Matematičkog fakulteta u Beogradu sutra će se „boriti“ skoro 700 kandidata na 435 mesta, a prema rečima prodekana za nastavu Nebojše Ikodinovića, ubedljivo najmanje interesovanje vlada za modul profesora matematike i računarstva, gde je prijavljeno svega osam maturanata.

Na pitanje zašto je to tako, Ikodinović je ocenio da je to slika opšteg stanja u društvu i odnosa društva prema profesorskom zanimanju.

„Trebalo bi da se radi na promociji, profesora matematike je sve manje. Matematički fakultet u avgustu svake godine dobija pozive iz škola da pošalje ako ima nekog studenta koji bi predavao, jer zaista nema dovoljno kadra, tu su verovatno i finansijski razlozi“, rekao je Ikodinović pred polaganje prijemnog ispita koji će se sutra održati na Beogradskom sajmu.

Za sutrašnji prijemni ispit prijavilo se ukupno 686 kandidata za tri studijska programa – Matematika, Informatika i Astronomija i astrofizika.

Ikodinović navodi da je broj prijavljenih sličan kao i ranijih godina, jedino su, kaže, drugačija interesovanja.

„Iz godinu u godinu se menjaju interesovanja, sve je veće interesovanje za naš studijski program Informatika, a nažalost sve je manje interesovanje za modul profesor matematike i računarstva. Ove godine, ako uzmemo u obzir prve želje kandidata, za taj modul imamo ubedljivo najmanje interesovanje u odnosu na prethodne godine“, rekao je Ikodinović, prenosi Tanjug.

Drugi i treći upisni rok se planiraju za septembar, a Ikodinović se nada da će se potpuno popuniti mesta na Informatici na Matematici na onim modulima koji su popularni.

„Verovatno će ostati mesta za manje popularne module, pre svega za profesora matematike“, naveo je Ikodinović i dodao da je najviše zainteresovanih kandidata iz gimnazija i pojedinih tehničkih škola.

Izvor: Politika

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*