Novi Sad: Gimnazije zabranile miniće i štikle!

kodeks-oblacenja_620x0

Nekoliko srednjih škola i gimnazija uvelo nova pravila odevanja đaka, ali i profesora. Učenici koji se ne pridržavaju pravilnika o oblačenju biće udaljeni sa nastaveali se mali broj dosad na to odlučio. Među prvima u Novom Sadu takva pravila primenjuju dve gimnazije – „Isidora Sekulić“ i „Svetozar Marković“, u kojima je jasno naznačeno u kakvoj garderobi učenici mogu da dolaze na nastavu i šta se smatra neprikladnim. Novog bontona u odevanju nisu izuzeti ni profesori i ostali zaposleni.

U Gimnaziji „Isidora Sekulić“ se kodeks oblačenja i ponašanja primenjuje već dve godine, a po rečima direktorke Ružice Vukobratović, i pored toga ne odustaju od ideje o jednoobraznom oblačenju đaka i profesora.

- Smatram da uniforme treba vratiti u škole, kako za đake, tako i za profesore – kaže direktorka Vukobratović. – U saglasnost sa učenicima odlučilo bi se kako bi izgledale i sa kakvim obeležjima. Našim đacima prilikom posete vršnjacima u gimnaziji u Nižnjem Novgorodu, gde se uniforme nose, to se mnogo dopalo i rado bi ih prihvatili.

Dok se to ne dogodi, đaci „Isidore Sekulić“ i njihovi roditelji se na početku školske godine upozoravaju da se u gimnaziju ne može doći svakojako obučen. Zabranjeno je, naime, imati kratke pantalone, providnu odeću, dukseve i majice sa neprimerenim natpisima, helanke, visoke potpetice…

I u Gimnaziji „Svetozar Marković“ pod neprimerenim izgledom podrazumeva se nošenje majica sa bretelama, dubokim dekolteom, potom mini-suknji i helanki, ukoliko nisu prekrivene dužom tunikom, kao i odeće sa navijačkim obeležjima. Učenici koji se ne pridržavaju pravila o oblačenju, kako navode u ovoj školi, biće udaljeni sa nastave i poslati kući da se adekvatno obuku, a svaki takav izostanak biće neopravdan.

I u Gimnaziji „Laza Kostić“ postoji pravilnik o pravima, obavezama i odgovornosti učenika. Tu je, između ostalog, navedeno da je lakša povreda radnih obaveza ako đak dolazi na nastavu neprikladno odeven.

U većini srednjih škola doneta su pravila ponašanja, a kućni red važi kako za đake i nastavnike, tako i za roditelje, kada dolaze u školu.

O UNIFORMAMA

STANKO Matić, predsednik Aktiva direktora srednjih škola, kaže da ideja o uniformama, inače stara već jednu deceniju, još nije blizu realizacije, jer se nisu „složile kockice“ roditelja i učenika.

- Svaka škola bi trebalo da donese kodeks oblačenja, a uvođenje uniformi bi doprinelo da bude prepoznatljiva – smatra Matić. – Ideja je da sami učenici osmisle kako bi njihove uniforme izgledale.

Izvor: Novosti

Jedan komentar na Novi Sad: Gimnazije zabranile miniće i štikle!

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*