Novi Sad: Na promociji dualnog obrazovanja 1.000 učenika

ns-skup

Više od 1.000 učenika iz više gradova iz cele Srbije, odnosno 18 najuglednijih škola u dualnom obrazovanju, učestvovalo je danas u Novom Sadu promociji dualnih obrazovnih profila „Dualno obrazovanje – Da znam šta radim“.Oni su predstavili najbolje rezultate dualnog modela obrazovanja i poručili da je to jedan od najboljih izbora učenika prilikom upisa u srednju školu i da učenici kroz dualni model stiču znanje i praksu koje im omogućavaju lakše zaposlenje posle školovanja.
„Za sada imamo 4.500 učenika i 600 kompanija uključenih u dualno obrazovanje. Vlada Srbije daje snažnu podršku ovakvom vidu školovanja, jer je to jedini način da mladi steknu znanja i veštine koji će im omogućiti da se zaposle odmah po stečenom željenom nivou obrazovanja“, rekla je pomoćnica ministra za dualno i preduzetničko obrazovanje i vaspitanje, Gabrijela Grujić.

Današnja promocija jedinstvena je prilika da se čuju iskustva učenika, profesora i privrednika, smatra pomoćnica gradonačelnika Grada Novog Sada Andrijana Matić.

„Razmenićemo mišljenja, čuti primedbe i sugestije, a sve u cilju unapređenja dualnog obrazovanja, koje je način i pravi put da mladi po završetku školovanja ostanu u zemlji“, rekla je ona.

Inicijativu za uvođenje dualnog obrazovanja u škole u našoj zemlji pokrenuli su privrednici, objasnila je rukovodilac Centra za edukaciju i dualno obrazovanje u Privrednoj komori Srbije Mirjana Kovačević.

„Privreda je ukazala na to da postoji problem u pronalaženju kadrova sa funkcionalnim i primenjivim znanjem, po završetku školovanja. Pružila je podršku stručnim školama i otvorila vrata da đaci već tokom školovanja uđu u firme i uz teorijsko steknu i empirijsko znanje i uipoznaju realno radno okruženje. To je praktično obrazovanje na dva mesta u školi i kompaniji“, rekla je Kovačević.

S obzirom na to da je proces počeo 2016. godine, u 2019. prva generacija đaka završava školovanje, a prema podacima Privredne komore Srbije, iako još nisu završili obrazovanje, poznato je da će više od stotinu učenika biti zaposleno u firmama u kojima su se školovali.

Na Novosadskom sajmu predstavljene su najuspešnije škola u sistemu dualnog obrazovanja Srbije.

To su škole iz Beograda (Vazduhoplovna akademija, Politehnika škola za nove tehnologije, Polkoprivredna škola sa domom učenika, Saobraćajno-tehnička škola Zemun), Leskovca (Visoka poslovna škola strukovnih studija, Škola za tekstil i dizajn), Kragujevca (Srednja stručna škola), Novog Sada (Mašinska škola, Elektrotehnička škola Mihajlo Pupin), Subotice (Tehnička škola Ivan Sarić, Hemijsko-tehnološka škola), tehničke škole iz Užica, Valjeva, Vlasotinca i Zrenjanina, kao i kompanije Gebruder vajs (Gebruder Weiš) i Drekslmajer (Draexlmaier).

Događaj je, kao deo promocije plana upisa za školsku 2019/2020. godinu, na Novosadskom sajmu organizovao je Sektor za dualno i preduzetničko obrazovanje i vaspitanje Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, u saradnji sa resornom Gradskom upravom Novog Sada.

Izvor: Novosti

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*