Нови Сад: На промоцији дуалног образовања 1.000 ученика

ns-skup

Више од 1.000 ученика из више градова из целе Србије, односно 18 најугледнијих школа у дуалном образовању, учествовало је данас у Новом Саду промоцији дуалних образовних профила „Дуално образовање – Да знам шта радим“.Они су представили најбоље резултате дуалног модела образовања и поручили да је то један од најбољих избора ученика приликом уписа у средњу школу и да ученици кроз дуални модел стичу знање и праксу које им омогућавају лакше запослење после школовања.
„За сада имамо 4.500 ученика и 600 компанија укључених у дуално образовање. Влада Србије даје снажну подршку оваквом виду школовања, јер је то једини начин да млади стекну знања и вештине који ће им омогућити да се запосле одмах по стеченом жељеном нивоу образовања“, рекла је помоћница министра за дуално и предузетничко образовање и васпитање, Габријела Грујић.

Данашња промоција јединствена је прилика да се чују искуства ученика, професора и привредника, сматра помоћница градоначелника Града Новог Сада Андријана Матић.

„Разменићемо мишљења, чути примедбе и сугестије, а све у циљу унапређења дуалног образовања, које је начин и прави пут да млади по завршетку школовања остану у земљи“, рекла је она.

Иницијативу за увођење дуалног образовања у школе у нашој земљи покренули су привредници, објаснила је руководилац Центра за едукацију и дуално образовање у Привредној комори Србије Мирјана Ковачевић.

„Привреда је указала на то да постоји проблем у проналажењу кадрова са функционалним и примењивим знањем, по завршетку школовања. Пружила је подршку стручним школама и отворила врата да ђаци већ током школовања уђу у фирме и уз теоријско стекну и емпиријско знање и уипознају реално радно окружење. То је практично образовање на два места у школи и компанији“, рекла је Ковачевић.

С обзиром на то да је процес почео 2016. године, у 2019. прва генерација ђака завршава школовање, а према подацима Привредне коморе Србије, иако још нису завршили образовање, познато је да ће више од стотину ученика бити запослено у фирмама у којима су се школовали.

На Новосадском сајму представљене су најуспешније школа у систему дуалног образовања Србије.

То су школе из Београда (Ваздухопловна академија, Политехника школа за нове технологије, Полкопривредна школа са домом ученика, Саобраћајно-техничка школа Земун), Лесковца (Висока пословна школа струковних студија, Школа за текстил и дизајн), Крагујевца (Средња стручна школа), Новог Сада (Машинска школа, Електротехничка школа Михајло Пупин), Суботице (Техничка школа Иван Сарић, Хемијско-технолошка школа), техничке школе из Ужица, Ваљева, Власотинца и Зрењанина, као и компаније Гебрудер вајс (Гебрудер Wеиш) и Дрекслмајер (Драеxлмаиер).

Догађај је, као део промоције плана уписа за школску 2019/2020. годину, на Новосадском сајму организовао је Сектор за дуално и предузетничко образовање и васпитање Министарства просвете, науке и технолошког развоја, у сарадњи са ресорном Градском управом Новог Сада.

Извор: Новости

Коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

*

code

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*