Новине које доноси ДУАЛНО ОБРАЗОВАЊЕ: Факултет и после трогодишње школа, али уз ЈЕДАН УСЛОВ

dualno

Ученици који уписују средње школе по дуалном систему образовања и који се спремају за рад, могу, уколико се у међувремену предомисле, да наставе школовање и упишу факултете.

- Ученици који заврше трећи степен могу да конкуришу на било који факултет уколико претходно положе општу матуру. Право на полагање опште матуре стичу се након положеног заврсног испита – речено је Тањугу у Министарству просвете.

Дуални систем образовања успешно се примењује у многим западним земљама попут Немачке, а идеја је да ученици након завршетка средње школе почну да раде.

Новине у српском образовању: Школују се да би одржавали мигове и хеликоптере

У Министарству просвете напомињу да ученици који заврше трогодишње средње школе по дуалном систему образовања имају ограничење да не могу да полажу општу матуру у наредних годину дана од завршетка средње школе.

- Ово је заштитна мера да би покушали да на тржишту рада буду ангажовани. Такође, не могу приступити полагању опште матуре пре своје генерације која је завршила четворогодишње средње образовање – кажу у Министарству.

Више запослених, раст економије, развој привреде… Које су све предности ДУАЛНОГ ОБРАЗОВАЊА

Саветница министра просвете за дуално образовање Габријела Грујић каже да је 1.832 компаније, мала и средња предузећа заинтересовано да се укључи у програм дуалног образовања.

Џепарац од компаније

Предвиђено је да ученици у првој години један дан недељно проведу на пракси у некој од компанија са којом школа и родитељи потпишу уговор, у другој години два дана недељно, док је у трећој години предвиђено да у фирмама проведу три дана на пракси.

Она је, на последњој седници Националног просветног савета, рекла да се иде на то да се дуално образовање прошири и на факултете.

Ученици који упишу средњу школу по дуалном систему образовања од компанија у које иду на праксу добијаће по 5.000 динара месечно џепарац.

Извор: Блиц

 

Коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

*

code

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*