Novosadske škole u štrajku 25. februara

skola_ucionica_vik

Zaposleni u novosadskim osnovnim i srednjim školama održaće štrajk upozorenja 25. februara, odlukom reprezentativnih sindikata u Srbiji.
Prvi čas neće biti održan u prepodnevnoj i poslepodnevnoj smeni, odlukom sindikata.
Kako za 021 kaže predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Vojvodine Zvonimir Jović, Vlada i ministarstvo nisu ispunili ništa što je prošle godine obećano zaposlenima u prosveti, a položaj se čak i pogoršao. Sporazum koji su sindikati potpisali 24. aprila sa Vladom Srbije garantovao je da će se doneti zakon o platama u javnom sektoru.

„I ono što svi zaboravljaju je da bi trebalo da se tim merama poboljša materijalni položaj prosvetnog radnika. Zakon očigledno nisu doneli, a ionako loš položaj nam se pogoršao. Vlada se i obavezala da će nam isplatiti novogodišnju nagradu i pomoć. Pomoć su isplatili u iznosu od 7.000 dinara, što je bruka i sramota jer je rečeno da će taj iznos biti do jedne prosečne plate, a onda su zakonom o budžetu ukinuli novogodišnje nagrade. Potpišu nešto što nisu spremni da urade“, kaže Jović.

On dodaje da ni to malo pomoći zaposleni u prosveti ne bi dobili da nije bilo štrajka upozorenja. „Nadam se da će ih i ovaj štrajk podsetiti na obećanja i da će početi da rade ono što su potpisali i prihvatili da urade. Jednostavno više nema lepih reči“, dodaje on.

Sindikati, podsetimo, traže povećanje plata za četiri odsto u aprilu, a potom za isti procenat u oktobru. Prosvetari traže i povlačenje Nacrta zakona o platama u javnom sektoru iz procedure jer je, kako kažu, štetan po ovaj sektor.

Nakon štrajka 25. februara biće razmatrani naredni koraci.

Izvor: 021

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*