Новосадске школе у штрајку 25. фебруара

skola_ucionica_vik

Запослени у новосадским основним и средњим школама одржаће штрајк упозорења 25. фебруара, одлуком репрезентативних синдиката у Србији.
Први час неће бити одржан у преподневној и послеподневној смени, одлуком синдиката.
Како за 021 каже председник Уније синдиката просветних радника Војводине Звонимир Јовић, Влада и министарство нису испунили ништа што је прошле године обећано запосленима у просвети, а положај се чак и погоршао. Споразум који су синдикати потписали 24. априла са Владом Србије гарантовао је да ће се донети закон о платама у јавном сектору.

„И оно што сви заборављају је да би требало да се тим мерама побољша материјални положај просветног радника. Закон очигледно нису донели, а ионако лош положај нам се погоршао. Влада се и обавезала да ће нам исплатити новогодишњу награду и помоћ. Помоћ су исплатили у износу од 7.000 динара, што је брука и срамота јер је речено да ће тај износ бити до једне просечне плате, а онда су законом о буџету укинули новогодишње награде. Потпишу нешто што нису спремни да ураде“, каже Јовић.

Он додаје да ни то мало помоћи запослени у просвети не би добили да није било штрајка упозорења. „Надам се да ће их и овај штрајк подсетити на обећања и да ће почети да раде оно што су потписали и прихватили да ураде. Једноставно више нема лепих речи“, додаје он.

Синдикати, подсетимо, траже повећање плата за четири одсто у априлу, а потом за исти проценат у октобру. Просветари траже и повлачење Нацрта закона о платама у јавном сектору из процедуре јер је, како кажу, штетан по овај сектор.

Након штрајка 25. фебруара биће разматрани наредни кораци.

Извор: 021

Коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

*

code

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*