Obrazovanje po meri biznisa

preduz-obrazovanje-1

Od februara ove godine u sklopu Privredne komore srbije funkcioniše i Poslovna akademija. Od zaposlenih u skoro svim granama privrede očekuju se permanentno usavršavanje i celoživotno učenje

ERA doživotnih poslova je završena. U Americi trenutno osoba promeni posao u proseku deset do 15 puta u toku svog radnog veka. U Evropi se posao menja u proseku na pet godina. Zaposleni zato danas moraju neprekidno da se usavrašavaju i obrazuju. U okviru Privredne komore Srbije od februara ove godine funkcioniše Poslovna akademija. Od septembra se spremaju novi, još atraktivniji, programi.

Reč je o komercijalnim programima namenjenim zaposlenima i onima koji traže zaposlenje. Traju od nekoliko meseci do dve godine i dostupni su i u regionalnim centrima PKS širom Srbije. Koji se profili obrazuju, zavisi pre svega od zahteva tržišta.

- Trendovi, kako u svetu, tako i kod nas, doveli su do toga da se od zaposlenih u skoro svim granama privrede očekuju permanentno usavršavanje i celoživotno učenje – objašnjava Mirjana Kovačević, direktor Poslovne akademije PKS. – Privredna komora Srbije je prepoznala ovu potrebu privrede i stoga se kontinuirana savremena poslovna edukacija njenih članova smatra aktivnošću od strateške važnosti, koju u portfoliju aktivnosti imaju gotovo sve organizacione jedinice PKS. Kao isključivu i jedinu aktivnost je ima Centar za edukaciju. Ovaj Centar PKS je osnovala još 2002. godine, sa zadatkom da privrednicima omogoći i pruži detaljnije i specijalizovanije obrade tema na uglavnom jednodnevnim radionicama i treninzima.

SMANjUJU JAZ

ISTRAŽIVANjE potreba privrede u Srbiji je pokazalo da je u razvoju ponude i programa edukacije potrebno ići dalje. U određenim oblastima poslovanja, postoji jaz između znanja koje su kadrovi stekli formalnim obrazovanjem i zahteva koje pred njih postavlja konkretno radno mesto. U skladu sa najboljim praksama u Evropi i svetu, Privredna komora Srbije je odlučila da odgovori na ovu rastuću potrebu za kontinuiranim obrazovnim programima radi sticanja kvalifikacija i stručnog osposobljavanja, razvoja veština i unapređenja znanja i zato je osnovala Poslovnu akademiju.

IZAZOV DECENIJE S OBZIROM na to da troškovi zarada uglavnom čine više od 50% troška prosečnog preduzeća, najvažniji menadžment izazov decenije je rukovođenje ljudima. Veći profit po pravilu ostvaruje preduzeće sa obrazovanijim, organizovanijim, proaktivnijim zaposlenima. To posebno važi za preduzeća koja imaju cilj da se dobrim servisom izdvoje od konkurencije.

- Kroz programe Poslovne akademije, Privredna komora Srbije će dodatno doprineti unapređenju dijaloga i bržem usklađivanju između obrazovanja i privrede, povećanju kompetentnosti zaposlenih i samim tim i povećanju konkurentnosti firmi i srpske privrede uopšte – kaže Mirjana Kovačević. – Poslovna akademija PKS ima za svoj cilj da ponudi komercijalne edukativne programe na zahtev tržišta u trajanju od nekoliko meseci do dve godine, a od kojih će mnogi polaznicima obezbediti kvalifikaciju. Prema navedenim trendovima po pitanju usavršavanja radne snage, kao i prema zahtevima privrede, u svoju ponudu ćemo uključiti licencirano stručno obrazovanje za određena proizvodna i uslužna zanimanja. Reč je o sektorima kao što su građevinska industrija, prehrambena industrija, tekstilna, auto-industrija, metalska i elektroindustrija.

Izvor: Novosti

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*