Одбор за образовање о члановима НПС после празника

lipkovski

Седница Одбора за образовање Скупштине Србије на којој треба да се утврди листа кандидата за 22 члана Националног просветног савета (НПС), којима мандат истиче 25. маја, биће одржана одмах после првомајских празника.
То је за Данас потврдио председник Одбора Муамер Зукорлић, напомињући да ће то тело „обавити свој део посла, а све остало је на Скупштини“. Према нашим сазнањима, сва стручна друштва доставила су своје предлоге Одбору за образовање, који по закону утврђује листу кандитата, а бира их парламент. Када ће се посланици о предлогу изјашњавати зависи од политичког договора, с обзиром да би на дневном реду Скупштине ускоро требало да се нађе и нови Закон о основама система образовања и васпитања. Како нам је објашњено, није реално да Скупштина сада бира део чланова НПС-а, а да након тога на дневни ред дође закон који предвиђа да Савет има мањи број чланова које би бирала Влада Србије и да то решење одмах ступи на снагу. Претпоставља се да ће прелазним одредбама бити прецизирано колико ће трајати мандат постојећим члановима до ступања на снагу новог закона.

Председник НПС Александар Липковски каже за Данас да ће наредна седница бити 9. маја и да постоји могућност да се, ако буде неопходно, Савет састане још једном до 25. маја. Након тога, „јачој“ половини од 22 члана мандат истиче, а преосталих 21 члан неће моћи да одлучује. Упитан да ли очекује опструкције у парламенту и пролонгирање избора дела чланова НПС због његовог ангажмана у Политичком савету Двери, али и повременог неслагања са Министарством просвете, Липковски одговара да не верује да ће се то десити.

- Ако закон каже да треба изабрати 22 члана НПС онда то треба урадити, а ако се неком не свиђа председник може да покрене одговарајућу законску процедуру да се он опозове. Што се тиче неслагања, она су по мом мишљењу продуктивна. Не видим никакав интерес државних органа да коче конституисање НПС-а. Општи друштвени интерес је да Савет функционише. Не би било добро да се понови ситуација од пре две године, када Савет девет месеци није радио јер нису били изабрани одговарајући представници у Скупштини – наводи Липковски.

Према нашим сазнањима, варијанта да уместо избора нова 22 члана постојећим буде продужен мандат за девет месеци, колико је Савет током 2015. био блокиран, није реална. Упућени кажу да Скупштини на руку иде чињеница да би НПС после маја могао да одржи само још једну седницу у јуну, а након тога по правилу следи летња пауза до септембра. Ипак, раније се дешавало да НПС заседа и почетком јула, уколико би неке важне ствари биле на дневном реду.

Јавна расправа о новом закону 5. маја
Према незваничним сазањима Данаса, Министарство просвете није одустало од идеје да промени надлежности, састав и начин избора НПС-а. Нацрт закона о основама система образовања и васпитања, који би на јавној расправи требало да се нађе 5. маја, предвиђа да НПС буде саветодавно тело. Уместо Скупштине Србије, НПС би убудуће бирала Влада, а број чланова би са садашњих 43 био смањен на 33. Предложено је и скраћење мандата члановима, и то са садашњих шест на четири године. Прелазним одредбама је предвиђено да мандат постојећим члановима НПС-а престаје по истеку рока од годину дана, од тренутка ступања на снагу новог закона.

Извор: Данас

Један коментар на Одбор за образовање о члановима НПС после празника

  1. marko каже:

    Podržavam NPS a naročito g-dina Lipkovskog. Ovim putem molim sve članove NPS da se založe da se ukine zabrana zapošljavanja u prosveti. Kada postoje slobodna radna mesta treba raspisati konkurs. Ovo je jedini način da se čuje glas nezaposlenih.

Коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

*

code

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*