Odredbe zakona ne vode ka prinudnom penzionisanju

vlada1

Zakon o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru trebalo bi da spreči situacije u kojima se tehnološkim viškom proglašavaju zaposleni koji ispunjavaju uslov za penziju i tako im se isplate otpremnine.

Primenom zakona trebalo bi smanjiti otpuštanje radnika u slučajevima kada je smanjenje broja zaposlenih moguće penzionisanjem i preraspodelom zaposlenih, saopštilo je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.

Ministarstvo je demantovalo navode Sindikata obrazovanja Srbije da odredbe zakona dovode do prinudnog penzionisanja po ispunjavanju uslova za starosnu penziju i narušavanja procesa nastave.

„Penzionisanje u slučajevima kada se organizacija posla ne menja, pa to upražnjeno mesto mora biti popunjeno novozaposlenima, ne ispunjava ciljeve zakona“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Dodaje se da zakon u članu 20 definiše prestanak radnog odnosa zbog ispunjenja uslova za starosnu penziju i daje mogućnost sporazumevanja između poslodavca i zaposlenog o nastavku radnog odnosa i dužini njegovog trajanja.

„Naglašavamo da su ove odredbe pisane u cilju očuvanja procesa rada, istovremeno pronalazeći mogućnosti za neophodne uštede, kao i odgovornog ponašanja u javnom sektoru. Racionalizacija je hitan i kratkoročan prioritet Vlade, kojom lociramo predimenzionirane funkcije i racionalizujemo broj poslova, što inače mora postati predmet stalnih nastojanja u javnom sektoru“, navodi se u saopštenju.

Zakon o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru stupa na snagu 12. oktobra.

Izvor: Beta

Jedan komentar na Odredbe zakona ne vode ka prinudnom penzionisanju

  1. Ja sam profesor strucnih predmeta iz veterine u Poljoprivrednoj skoli u Leskovcu. 28.IX 2015 PUNIM 60G. 6 MES,Predsednik sam sindikata u toj skoli i kao takva otkrila sam da je direktor falsifikovao tri roditelja iz redova Saveta roditelja za skolski odbor sto je inspekcija utvrdila , iste dokaze smo poslali i Gosp. ministru . Na listi tehnoloskih viskova nema diplomiranih veterinara. Da li direktor koji je sa krivicnim delom falsifikata i loseg poslovanja , a posledica je 160 ucenika u celoj skoli , moze da me otera u penziju i na moje mesto dovede novo lice , svoga kuma . Unapred HVALA !

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*