Opšti uspeh kao lane, testovi lošiji za više od boda

malamatura
Ovogodišnji mali maturanti minule nedelje i zvanično su, izlaskom na završni ispit, okončali obavezno školovanje, a sada ih čeka upis u srednje škole.Kao i ranijih godina i ove se očekuje da bezmalo cela generacija nastavi da se obrazuje, pa tako u srednjim školama za sve ima i mesta, a kako će se rasporediti i ovaj put će zavisiti od do sada sakupljenih bodova. Ti bodovi i ove godine sakupljali su se kao i ranije, delom na osnovu ocena iz šestog, sedmog i osmog razreda, a delom na završnom ispitu.

Po osnovu uspeha iz osnovne škole najviše, 30 bodova, nosi uspeh iz šestog razreda (prosečna ocena množi se sa šest) dok uspeh u sedmom i osmom može maksimalno da donese po 20 bodova (prosečne ocene iz ovih razreda množe se sa četiri), te se tako dolazi do maksimalno mogućih 70 bodova po osnovu uspeha.

Na završnom ispitu svaki test nosi maksimalno po 10 bodova, koji se dobijaju tako što se broj bodova osvojenih na svakom testu, a maksimalno je po 20, deli sa dva.Ovogodišnja novina je da za četvorogodišnje srednje školovanje mogu da konkurišu samo oni mali maturanti koji su sakupili ukupno najmanje 50 bodova.

Sve ostalo, u upisnom sistemu ostalo je isto, pa, prema preliminarnim rezultatima i to da je od sva tri testa, bar u Južnoj Bačkoj, u kojoj je najviše vojvođanskih osmaka, nešto preko 6.000 i ove godine, najteža bila matematika. Od mogućih 20 bodova na ovom testu, osmaci su prosečno osvajali 8,73 boda, što je za bezmalo dva boda manje nego lane, kada je prosek bio 10,9 bodova. Iz srpskog je opet lanjski prosek od 12,57 bodova malo premašen, pa je ove godine 12,96. I kombinovani test sa prosečnih ovogodišnjih 12,36 bodova, za skoro bod je lošiji od lanjskog kada je prosek bio 13,30.

Kada se bodovi sa sva tri testa saberu prosečan osmak u najvećem vojvođanskom okrugu ove godine ima 34,05 bodova, dok je lane imao 36,77. A kada se ovi bodovi podele sa dva da bi se dobili oni s kojima se konkuriše za srednju školu , po osnovu završnog ispita lane je prosečan osmak imao 18, 38, a ove godine po ovom osnovu ima prosečno 17,02.

Po osnovu uspeha iz osnovne škole prosečan osmak lane je od mogućih maksimalnih 70 bodova imao 57,62, što je skoro kao i ove godine, kada ima 57,61 Tako je u upisnoj trci, od mogućih 100, prosek lane bio tačno 76 bodova, dok je ove godine to , uglavnom zbog završnog ispita, skoro bod i po manje – 74,64.
E sad, sve je ovo još preliminarno i posle  žalbi (u ponedeljak) školskim komisijama, osmaci nezadovoljni bodovanjem na završnom ispitu, mogu da se (u utorak) žale i okružnim komisijama.

Tek posle ovih žalbi i bodovi će biti konačni, a onda valja dobro promisliti i usaglasiti svoje želje, sa svojim bodovima. Kod tog usaglašavanja smisao dobija sva ova napred izneta računica. Naime, tu do izražaja dolaze ovih bezmalo prosečno bod i po manje u odnosu na lanjsku generaciju, koje bi trebalo oduzeti od bodova na kojima je lane podvlačena crta pri prijemu na pojedine smerove, to jest za toliko bi ova crta ove godine mogla biti niža.

Ipak, ovu računicu trebalo bi uzeti s rezervom, kako zbog toga što se iz generacije u generaciju želje osmaka pomalo menjaju, tako i zbog toga što u četvorogodišnje smerove ove godine neće moći oni s manje od 50 bodova. Uz to, ove godine nešto više mesta ima u gimnazijama i trogodišnjim smerovima srednjih stručnih škola, a nešto manje u četvorogodišnjim medicinskim i ekonomskim smerovima

Zato, kada krenu da pišu liste sa svojim željama za nastavak školovanja, bez obzira na bodove, na prvo mesto najbolje da svako stavi ono što najviše želi, a dalje da ređa i svoje želje, ali i smerove na koje se realno sa svojim bodovima može upisati. Kada do te relanosti bude dolazio uz pomoć Informatora, koji je s podacima s ranijih upisa i ove godine izdalo Ministarstvo prosvete, kao orijentir, svaki osmak ne bi trebalo da zaboravi da onih bod i po oduzme od lanjske crte – za svaki sličaj.

Izvor: Dnevnik

Jedan komentar na Opšti uspeh kao lane, testovi lošiji za više od boda

  1. Tiosav kaže:

    Bodovi na osnovu uspeha u osnovnoj školi se računaju tako što se uspeh iz 6. razreda pomnoži sa 4, a uspeh iz 7. i 8. razreda pomnoži sa 5.

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*