Osnovi geopolitike i dizajn u gimnazijama

djaci_foto_fonet

Gimnazije rade po programima starim dve decenije. Od reforme se odustalo 2011. godine jer je stručna javnost bila podeljena, izjavila je u Dnevniku RTS, Biljana Stojanović, viši savetnik ministra prosvete.Ona je najavila 11 novih izbornih programa u gimnazijama pravljeno po principu interdisciplinarnosti, što znači da su sadržaji više nauka i naučnih discipina integrisani u jedinstveni program. Nakon šest godina, Radna grupa Ministarstva prosvete napravila je plan koji predviđa niz novina, pa će sadašnji osmaci u prvom razredu gimnazije dobiti dva nova izborna predmeta.

Prema njenim rečima škole na osnovu interesovanja učenika i svojih kapaciteta u prvom razredu biraju četiri izborna programa i nude ih učenicima. Novi izborni programi su Jezik, mediji i kultura, Pojedinac, grupa i društvo, Obrazovanje za održivi razvoj, Osnovi geopolitike, Primenjene nauke, Zdravlje i sport, Umetnost i dizajn, Ekonomija i biznis, Religije i civilizacije, Metodologija naučnog istraživanja i Savremene tehnologije.

Stojanovićeva napominje da nijedan obavezan nastavni predmet neće biti ukinut, tako da će doći do blagog povećanja nedeljnog fonda časova učenika. Nove predmete će, dodaje, predavati postojeći nastavni kadar, a nastavnici će se „pozajmljivati“ i iz drugih, stručnih škola.

Izvor: Danas

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*