Osnovna škola koja na novog direktora čeka duže nego Srbija na novu vladu

os_jozef_atila

Izbori za direktora OŠ „Jozef Atila“ u Novom Sadu ušli su u osmi mesec. Iako je jedna kandidatkinja u dva kruga odnela ubedljivu pobedu, oba konkursa oborila je gradska pokrajinska inspekcija zbog navodno proceduralnih grešaka. Prosvetni sindikati ukazuju na nezakonito postupanje inspekcije i najavljuju prijavu upravnom sudu, a roditelji, koji tvrde da je u školske izbore umešana stranačka politika, pokrenuli su peticiju „Stop politici u Osnovnoj školi“.
Osnovna škola koja na novog direktora čeka mesec dana duže nego Srbija na novu vladu. Koga žele u direktorskom kabinetu, kolektiv je rekao još u martu – njih 69 tada je glasalo za dotadašnju pomoćnicu direktora, samo šestoro za njenog prodtivkandidata.

„U tom konkursnom krugu smo bila dva kandidata, bivši direktor i ja, ja sam u tom prvom konkursnom krugu odnela ubedljivu pobedu, konkurs je oboren od strane konkursne inspekcije. Zatim je raspisan drugi konkursni krug, u kome sam opet odnela ubedljivu pobedu, znači imala sam podršku većine nastavničkog veća i školskog odbora. Taj drugi konkursni krug je takođe oborne“, za N1 kaže Gordana Popov, nastavnica biologije.

Oba konkursa oborila je gradska inspekcija – navodno zbog proceduralnih grešaka. Posle drugog kruga izbora, inspekcija sama pravi možda procedurnalnu, svakako grubu grešku – nalaže raspuštanje školskog odbora, na osnovu člana Zakona o obrazovanju koji se odnosi na đačke parlamente.

„Dakle neko je to napisao, po sistemu APP, ako prođe prođe, zaista vrlo neodgovorno od onih koji bi trebalo da znaju zakon, koji su dužni da znaju zakon, da se na takav način obrukaju“, ističe Zvonimir Jović iz Unije sindikata prosvetara Vojvodine.

N1: Šta Vam govori takvo postupanje?

Jović: Takvo postupanje inspekcije govori da kandidat koji ima podršku kolektiva nije po volji lokalnoj samoupravi, a nažalost svedoci smo i da pokrajinski sekretarijat, odnosno pojedini delovi tog sekretarijata učestvuju u jednoj takvoj prljavoj raboti.

Da je u školske izbore umešana stranačka politika znali su i roditelji, jer, pričaju nam, bivši direktor otvorenu podršku Srpskoj naprednoj stranci nije krio. Ne stidi je se ni nova VD direktora, postavljena u junu.

„Opet veza sa SNS strankom. Znači to su njene objave sa Facebook-a, onda možemo samo da pretpostavimo da je ona došla po toj liniji“, navodi Isidora Andrić, majka učenika OŠ „Jožef Atila“.

Mimo volje roditelja, kolektiva ali i zakona, škola posle VD direktorke, imenuje i VD školski odbor.

„Sad imamo i VD školski odbor, on treba da se bira tri člana saveta roditelja, tri člana nastavničkog veća, većinom glasova, Ništa od toga nije bilo urađeno, sve je izabrano na ne znamo koji način, niko nam nije ništa objasnio. Oni su u petak imali sednicu, imenovana je tročlana komisija koja se takođe bira na sednici nastavničkog veća, tako da ni to ne znamo kako je formirana“, rekla je Isidora Andrić.

Misteriozna izborna komisija iz izborne trke eliminiše kandidatkinju Popov, navodno, zbog nepotpune dokumentacije. Sada na direktorsko mesto pretenduje samo jedna kandidatkinja – aktuelna VD direktorka. Osmomesečna saga u Osnovnoj školi „Jožef Atila“ mogla bi dakle da se završi izborima na kojima nikavog izbora ni nema.

Izvor: N1

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*