Osuđeni za šamar đaku postao direktor škole

despotovac

Jovicu Stevanovića, profesora sociologije i psihologije Tehničke škole u Despotovcu, Ministarstvo prosvete postavilo je na mesto v.d direktora ove škole iako je on pravosnažno osuđen u Apelacionom sudu u Kragujevcu zbog fizičkog napada na učenika.
Apelacioni sud u Kragujevcu je Stevanovića oglasio krivim zbog produženog krivičnog dela nesavestavn rad u službi i osudio na novčanu kaznu od 120.000 dinara, odnosno ukoliko ne plati biće zamenjena kaznom zatvora od 120 dana. Zbog teže povrede radne obaveze, odnosno fizičkog napada na učenika I.M, škola je prošle godine kaznila Stevanovića izricanjem disciplinske mere, novčanom kaznom 30 odsto do plate u trajanju od šest meseci.

Sve je počelo krajem 2012. kada su se roditelji učenika I.M. požalili školi da je njihovog sina Stevanović odgurnuo i udario šakom po glavi.

Jovica Stevanović
- Deca su stajala na ulaznim vratima škole. Pričali su, a kada je profesor Joca naišao rekao im je da uđu u učionicu, što su deca i uradila. Niko se njemu nije suprotstavio jer je poznato da je ovaj profesor prek. Moj sin je stajao pored svoje klupe kada mu je profesor prišao, uhvatio ga jako za uvo, a zatim ga gurnuo udarivši ga celom šakom preko glave. Dete ga je pitalo: “Profesore, zašto ste me udarili?”, a on mu je rekao: “Šta je, hoćeš da se biješ, ajde izađi napolje”. On se uplašio i rekao profesoru da ga ne dira. Prijavu smo odmah podneli protiv profesora – napisao je jedan od roditelja maloletnog dečaka.

U izjavi koju je potpisalo odeljenje TT21 potvrđene su reči I.M. i sve što je naveo. Đaci su rekli i da je profesor kada je dečak rekao da neće da se bije sa njim, izleteo napolje i zalupio vratima.

Stevanović sebe vidi kao žrtvu prethodne vlasti, oličene u DS. Sada je u Despotovcu na vlasti koalicija SNS-SPS.

- Istina je na mojoj strani, bez obzira na sudske i školske osude. Samo moralni razlozi mogu da prevladaju da ne budem direktor, ali uveren sam da ni oni ne postoje. Potpuno nezasluženo sam okrivljen i ispaštam. Poznat sam kao čovek na koga teško može da se utiče. Imam i ja političke pritiske. Koalicioni partneri bi da radim kao i prethodni direktor – ističe Stevanović.

Uprava ništa ne zna o presudi
„Ministar Jovanović je na osnovu predloga lokalne samouprave imenovao v.d. direktora i privremeni organ u Tehničkoj školi u Despotovcu“, izjavio je načelnik Školske uprave Života Starčević. ,,Uprava nije imala saznanja o Stevanovićevoj krivičnoj osudi jer nije iz domena obrazovanja, a zatvorska kazna duža od tri meseca je granica za rad u prosveti, kaže Starčević i dodaje da o moralnim normama pojedinaca treba da brine onaj ko je dao takav predlog.

Izvor Blic

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*