Otkaz učitelju iz Sremske Mitrovice stigao i do Vučića

mate

Predstavnici Hrvatskog nacionalnog veća i Povereništva za praćenje kršenja prava nacionalnih manjina objasnili su ovaj slučaj predsednici Hrvatske Kolindi Grabar Kitarović i premijeru Aleksandru Vučiću na bilateralnom sastanku u Tavankutu.
Predstavljen je Periodični izveštaj Hrvatskog nacionalnog veća o položaju i pravima hrvatske nacionalne manjine u Republici Srbiji jer je Hrvatsko nacionalno veće početkom 2016. započelo monitoring kršenja prava pripadnika hrvatske nacionalne manjine u Srbiji i Vojvodini. Među nekoliko takvih slučajeva je i slučaj učitelja Mate Žarka – objašnjava Darko Baštovanović, predsednik Povereništva za praćenje kršenja prava nacionalnih manjina pri Hrvatskom nacionalnom veću.

- Ukazali smo premijeru Vučiću na ovaj slučaj i on je najpre bio sumnjičav da se nešto takvo dogodilo u Sremskoj Mitrovici, ali je videvši novinske članke obećao da će se lično zauzeti da se ceo slučaj proveri i otkloni nepravda, i to do kraja jula – kaže Tomislav Žigmanov, predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i poslanik u Skupštini Srbije.

- Upozorili smo da država Srbija zbog ovoga ne poštuje svoje međunarodno preuzete obaveze jer se i u bilateralnim sporazumima o zaštiti manjina Srbija obavezuje da će davati podsticaj zapošljavanju pripadnika hrvatske nacionalne manjine – ističe Žigmanov.

Učitelj Mate Žarko je nakon 31 godine radnog staža u OŠ „Slobodan Bajić Paja“ dobio otkaz i izgubio licencu za rad u prosveti kao epilog šestomesečnog disciplinskog postupka koji je pokrenula direktorka Ankica Jevtić (SNS). Njegov pravni zastupnik podneo je prošlog meseca tužbu Osnovnom sudu u Sremskoj Mitrovici.

- Pitam da li sam dobio otkaz zbog nacionalne ili političke pripadnosti ili oboje. Hrvat sam i član DS, a samovolja i bahatost direktorke nadaleko je poznata. Disciplinski postupak je nezakonito okončan uručenjem rešenja o otkazu i gubljenjem licence, a da je pritom počinjeno niz proceduralnih propusta, od toga da ga je ona sama vodila i u obzir uzela i sopstvene izjave protiv mene, do toga da više od pola svedoka nije ni saslušano. O svemu su obaveštene prosvetna inspekcija i inspekcija rada, načelnica za obrazovanje Mirjana Pjevac, ali nažalost, svi organi su zakazali. Čak mi je u nekoliko navrata i gradonačelnik Branislav Nedimović obećao pomoć, ali se sve završilo na rečima – ogorčen je Mate Žarko, koji je za vreme trajanja disciplinskog postupka primao samu trećinu plate, a već tri meseca je bez ikakvih prihoda.

Svi odgovorni ćute

I pored brojnih poziva novinara, nismo uspeli stupiti u kontakt sa gradonačelnikom Branislavom Nedimovićem, kao ni s resornom načelnicom Mirjanom Pjevac i direktorkom Ankicom Jevtić, koji se nisu javljali na pozive niti su odgovarali na poruke.

Izvor Blic

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*