Ovo je priča o nepravdi, nepotizmu,nezakonitom postupanju i zoupotrebi službenog položaja

os-ivan-goran-kovacic-stanisic

Ovo je priča o nepravdi, nepotizmu, nezakonitom postupanju i zloupotrebi službenog položaja.
Naime, u osnovnoj školi „Ivan Goran Kovačić“ u Stanišiću radila sam kao čistačica, od 2006.godine. Bila sam zamena za čistačice koje su bile na bolovanju i tako sam radila dugi niz godina. Kada se upraznilo radno mesto za čistačicu, dobijala sam ugovore o radu na godinu dana, jer je tada stupila na snagu Uredba Vlade o zabrani zapošljavanja u javnom sektoru. U međuvremenu (u aprilu 2019.godine) škola je dobila novog direktora, učiteljicu Jelenu Vaci. U to vreme u školi je kao čistačica na određeno vreme radila direktoricina snaja, Jovanka Ležaić (od 2017.godine), kojoj je ona već u septembru 2019. godine produžila ugovor o radu na još godinu dana. Već tada bila je upozorena od strane sekretara škole da ne može da je primi i da je to sukob interesa, odnosno nepotizam. Ona se o to oglušila i zadržala snaju u radnom odnosu.
Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja definisalo je uslove i mogućnosti za raspisivanje konkursa i prijema radnika koji već dugo godina rade na upražnjenim radnim mestima, a imaju ugovor na određeno vreme. Direktorica je na insistiranje predsednika sindikata naše škole tražila od Ministarstva dozvolu za raspisivanje konkursa za čistačicu i dobila potvrdan odgovor.
Konkurs je raspisan 20. maja 2020. godine i ja sam podnela dokumente i na isti se prijavila. Na konkurs se prijavilo nas šest, a samo sam ja radila od 2006. godine- Jovanka Ležaić od 2017., a ostale žene ili nisu nikada radile ili su bile na zameni jednom.
Direktorica je pred izbor izmenila konkursnu komisiju i imenovala novu- ostavila je sekretara škole u komisiji (on po zakonu mora biti član komisije), šeficu računovodstva, Mirjanu Urban, i pedagogicu, Jelenu Cimešu. Mirjana Urban je dan pred glasanje rekla sekretaru da je logično da ja budem primljena i da će tako i glasati, ali mu je već sutradan saopštila da MORA glasati za direktoricinu snaju. Konkursna komisija je glasala ovako : sekretar- za mene, šefica računovodstva i pedagogica- za direktoricinu snaju.
Moram da napomenem da pedagogica i šefica računovodstva uživaju posebne privilegije- pedagogica nema radno vreme i u školu dolazi kada se naspava, a šefica računovodstva ne obračunava plate, već to radi spremačica, Brankica Mlađen (koja ne obavlja poslove spremačice, već radi administrativne poslove).
Takođe je važno reći da sam pre svega ovoga (konkursa i odluke konkursne komisije), dugo trpela nepravdu i uvrede od strane direktorice: morala sam da radim poslove koji nisu bili u opisu mog radnog mesta, vikala bi na mene kada nešto ne bi bilo urađeno (ni ne pogledavši čije je to zaduženje bilo), govorila mi je i pre samog konkursa da me nikada neće primiti i „da je njena zadnja“.
Sve ovo se dešavalo jer sam se ja, kao i sve ostale čistačice, žalila školskom odboru na to da ne rade svi zaposleni pođednako. Jovanka Ležaić i Petar Krstanović (kojeg je Jelena Vaci primila na radno mesto spremačice, 01.09.2020.) niti borave na radnom mestu onoliko koliko bi trebali ( Krstanović radi od 7h do 12h, jer mu tako odgovara zbog privatnog posla koji radi),  niti obavljaju dužnosti vezane za ovo radno mesto. Jovanka Ležaić je neretko za vreme radnog vremena obavljala svoje privatne stvari ( odlazila kod zubara, ispraćala decu na putovanja, odlazila kod lekara, negovala strica…)
Direktorica je školu i svoj službeni položaj koristila i za svoje privatne poslove i ostvarivanje dodatnog profita ( i to je trajalo sve dok se mi nismo žalili i sve to rekli u inspekciji; takođe smo se žalili školskoj inspekciji, inspekciji rada i Pokrajini- niko ništa nije uradio). Direktorica se bavila fotografisanjem, izrađivanjem tablona, snimanjem (rođendana, maturskih večeri itd.) i sve te usluge je naplaćivala đacima naše škole.
Nakon što nisam primljena na konkursu, ja sam se žalila i pokrenula tužbu protiv škole. Sud sam dobila, a presudom je direktorici naloženo da poništi konkurs i raskine ugovor na neodređeno vreme sa snajom i raspiše novi konkurs.  Škola se na ovu presudu žalila, ali je Apelacioni sud tu žalbu odbio i potvrdio presudu Osnovnog suda u Somboru.
Od 01.09.2021. godine ja ne radim, moj ugovor je istekao a direktorica nije htela da ga produži. Na to radno mesto je primila novu ženu, Tamaru Čota.
Nakon što sam dobila presudu (u januaru 2022.), odlazila sam kod školske načelnice, školskog inspektora i inspektora rada, u nadi da će neko preduzeti neke korake da ispravi ovu nepravdu i sprovede odluku Suda. Niko ništa nije uradio.
Danas, u martu 2022. godine, Jovanka Ležaić i dalje radi, na istom radnom mestu, samo sa drugim ugovorom- na određeno vreme. Novi konkurs još uvek nije raspisan, a ja i dalje nisam na svom radnom mestu.

Danka Maljković

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*