„Petefijeva” škola u Bečeju neće se zatvarati

7-matura

BEČEJ: Opštinsko veće Bečeja nije prihvatilo predlog radne grupe o racionalizaciji mreže osnovnih škola.

Radna grupa je, kako ističu, na osnovu relevantnih zakonskih parametara predložila da se zatvori OŠ „Petefi Šandor“ i 253 učenika i tridesetak zaposlenih razmesti u preostale tri škole, a Opštinsko veće, posle snažne reakcije javnosti taj predlog nije prihvatilo.

Tako u bečejskoj opštini ostaje aktuelna mreža osnovnih škola i naredne četiri godine, osim ako Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje ili Ministarstvo prosvete ne odluče drugačije. Imajući u vidu da se za dalji rad pomenute škole zalagao SVM sa svojim liderom Ištvanom Pastorom, malo je verovatno da će biti bilo kakve promene aktuelne odluke lokalnih vlasti.

Opštinsko veće je preporučilo da, ipak, ostane mreža osnovnih škola iz 2015. godine, odnosno da urađeni elaborat doradimo i uzmemo u obzir specifičnost lokalne tradicije, posebno dela Bečeja u kojem je većinsko stanovništvo mađarske nacionalnosti, rekla nam je koordinatorka radne grupe i pomoćnik predsednika opštine za obrazovanje Suzana Đukić.

Tako je uslišen apel velikog broja žitelja Bečeja mađarske nacionalnosti, koji su putem peticije, koju je potpisalo oko 9.000 ljudi, tražili da škola s tradicijom dugom 64 godine, u kojoj od 253 učenika 201 prati nastavu na maternjem mađarskom jeziku, nastavi s radom.

Posle svega, ostaje nejasno zašto svi parametri, zakonski i lokalni, nisu odmah uzeti u obzir, nego se dozvolila politizacija među žiteljima Donjeg grada u kom je škola locirana i celog Bečeja.

V. Jankov

Izvor: Dnevnik

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*