Pismo ogorčenih nastavnika Karlovačke: Kakvu poruku šaljemo deci?

karlovacka_2_nasa

Nastavnici zaposleni u Karlovačkoj gimnaziji, kao i nenastavno osoblje, uputili su otvoreno pismo zbog sumnjive odluke Pokrajinskog sekretara za obrazovanje Mihalja Njilaša da odbije saglasnost na predlog imenovanja direktora ove škole.

Njilaš je poslednjeg zakonskog dana izjašnjavanja na predlog Školskog odbora za direktora gimnazije odbio da pruži saglasnost i time praktično poništio konkurs u ovoj školi, koja je dugo bez izabranog direktora.

On je navodno utvrdio da odluka Školskog odbora da direktor bude filolog i dosadašnji v.d. Milan Đurišić nije zakonita, te je naredio da se u roku od 15 dana ponovi konkurs, a do tada je za v.d. direktora imenovao jedinog protivkandidata Đurišića, profesora fizičkog i rukometnog trenera Radovana Kovačevića. Odluka je u školu stigla mejlom.

Ova odluka, navode nastavnici, dolazi u trenutku kada su zaposleni u gimnaziji „ogromnom većinom glasova podržali, a Školski odbor izabrao pravu osobu za direktora Karlovačke gimnazije“.

„Reč je o Milanu Đurišiću, dugogodišnjem profesoru, vrsnom poznavaocu engleskog i drugih stranih jezika, i magistru engleske književnosti (šekspirolog). Naglašavamo da je prof. Đurišić dobio više nacionalnih i internacionalnih priznanja za svoj pedagoški rad, i da, kao i osoba i kolega, uživa veoma veliki ugled u kolektivu zbog svog etičnog, principijelnog i odmerenog ponašanja. Mi profesori, koji najpre procenjujemo sebe, pa tek onda svoje đake, zahtevamo objašnjenje od gore navedenih institucija i pojedinaca zašto direktor Karlovačke gimnazije ne može biti ličnost za koju smo i sami procenili da ima sve ljudske, profesionalne i organizacione kvalitete. Mi nismo pravnici, ali učimo svoje učenice i učenike da čitaju sa razumevanjem svaki tekst i da njegovu suštinu umeju da interpretiraju na jedini ispravan način – istinito i argumentovano“, poručuju nastavnici Karlovačke.

Rekapitulacijom odluka Pokrajinskog sekretarijata o poništavanju konkursa o izboru direktora Karlovačke gimnazije činjenično stanje zabrinjava, poručuju oni. Naime, prvi javni konkurs, na kojem je u novembru 2016. godine za direktora Gimnazije izabran profesor muzike Branislav Tubić, poništen je samo pet dana pre njegovog stupanja na dužnost zbog „manjkavosti i propusta u tekstu oglasa“, a koji nije sadržao zakonsku odredbu kojom se predviđa da direktor školske ustanove mora posedovati odgovarajuću licencu za rad – iako on licencu nikako ni ne može posedovati. Zbog čega je ova odluka kontradiktorna čitajte OVDE.

Profesori Karlovačke ističu da nisu svi direktori koji su dobili saglasnost o postavljenju na čelo obrazovnih institucija u 2016. godini imali tekstove javnih oglasa sa ovom zakonskom odredbom, što jasno ukazuje da se manipuliše konkursom za direktora. Ponovljeni konkurs sada je poništen jer „iz teksta konkursa proizilazi da od kandidata nisu traženi, pa samim tim ni pribavljani, dokazi o (ne)osuđivanosti za privredni prestup u vršenju njihovih ranijih dužnosti“.

„Dakle, za imenovanje direktora Karlovačke gimnazije nije bila dovoljna dokumentacija – Uverenje da protiv kandidata nije pokrenuta istraga, niti je podignuta optužnica, te Uverenje o neosuđivanosti i nepostojanju diskriminatorskog ponašanja, što za većinu drugih, izabranih i postavljenih direktora obrazovnih institucija u Vojvodini od početka 2017. godine nije važilo! Naše pitanje glasi: koliko konkursa, objavljenih samo u listu ‘Poslovi’ Nacionalne službe za zapošljavanje, u 2017. godini, nije sadržalo spornu odredbu o (ne)osuđivanosti za privredni prestup i koliko njih je zbog toga poništeno? Odgovor: nijedan! Dalje, zašto pokrajinski sekretar, kada je obrazlagao poništavanje prvog, novembarskog konkursa, nije upozorio na ovo krucijalno nepoštovanje odredbi Pravilnika o bližim uslovima za izbor direktora ustanova obrazovanja i vaspitanja? Razlog je jasan: u tom Pravilniku takve odredbe nije ni bilo! Ukoliko ni od jednog kandidata nisu traženi dokazi o (ne)osuđivanosti za privredni prestup u vršenju dužnosti, te ih niko od kandidovanih nije ni dostavio, po kojoj pravnoj osnovi kandidat Radovan Kovačević ispunjava uslove za funkciju v. d. direktora, kad sporni dokument ni on nema?“, pitaju zaposleni u školi.

Oni se pitaju i zašto se ovakva odluka pokrajinskog sekretara sprovodi neposredno pred sam kraj školske godine i to u vreme polaganja završnih maturskih ispita, prijemnih ispita za bilingvalna odeljenja, kao i prijemnog ispita za upis u prvu godinu.

„Upravo sada kada je svim zaposlenima u kolektivu jasno da bez dobre i iskusne organizacije i rukovodstva škole nijedan od ovih važnih poslova ne može uspešno biti sproveden i okončan? Da li nekome smeta Karlovačka gimnazija i njeni profesori?! Ovakva odluka gospodina sekretara unela je veliki nemir i zabrinutost među đake, njihove roditelje, ali i sve članove kolektiva. Svi mi koji potpisujemo ovo pismo pitamo odgovorne: da li su razmišljali o tome kakvu poruku ovakvim postupcima nadležnih šaljemo našoj deci?“, poručuju profesori i drugi zaposleni u Karlovačkoj gimnaziji.

Pismo je upućeno ministru prosvete Mladenu Šarčeviću i ministarstvu, predsedniku Skupštine APV Ištvanu Pastoru, predsedniku APV Igoru Miroviću, čelnicima opštine Sremski Karlovci, članovima školskog odbora škole i, naravno, pokrajinskom sekretaru za obrazovanje Mihalju Njilašu.

Izvor: 021

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*