Pitali smo srpske nastavnike za najveće poniženje koje su doživeli u školi: Ne, đaci nisu najveći problem

jovic-26-9-2023

„Uvažen nastavnik, dostojanstvena Srbija“, ovako je glasio naziv jučerašnjeg protesta prosvetnih radnika, koji su šetnjom od Narodne Skupštine do Vlade Srbije ukazali na loše uslove rada i ugled profesije. Učitelji, nastavnici, ali i roditelji uzvikivali su da ne odustaju od zahteva za većom platom prosvetnim radnicima, smanjenom administracijom u radu, kao i povećanja dodatka odeljenskim starešinama. Ekipa Nova.rs pitala je srpske prosvetare da li su tokom svog rada u školi imali nekih neprijatnih situacija zbog koji su čak poželeli da odustanu od prosvete.

Predstavnici sva četiri reprezentativna sindikata organizovali su juče protest ispred Narodne skupštine, odakle su ulicama Kneza Miloša i Nemanjinom došli do zgrade Vlade Srbije i predali svoje zahteve.

Još pre početka školske godine, predstavnici sindikata izložili su na sastanku sa predstavnicima Ministarstva prosvete zahteve prosvetnih radnika:

-da se odmah zarade zaposlenih u obrazovanju izjednače sa nivoom prosečne zarade u Republici Srbiji i da se izradi strategija za povećanje u narednom periodu

-da se odmah u skladu sa dogovorom sa Ministarstvom prosvete i na osnovu formulacije radne grupe i izmeni zakonska regulativa, donesu pravilnici, izmene uredbe, kako bi se povećao broj angažovanih stručnih saradnika i poveća dodatak odeljenskim starešinama

– da se odmah pristupi definisanju i smanjenju pedagoške administracije, kroz izradu pravilnika, koji će definisati obim i oblik dokumentacije, a na predlog reprezentativnih sindikata.

Ukoliko im se do 9. oktobra ne ispune zahtevi, prosvetari najavljuju štrajk u vidu skraćenih časova na 30 minuta.

Dok su skandirali i uzvikivali da ministarstvo prosvete nema sluha za njih i da prosveta nikad nije bila gora, pitali smo ih šta je za njih ponižavajuće, kao i da li su tokom rada u školi imali neke neprijatnosti, bilo sa decom, bilo sa kolektivom ili roditeljima.
Učiteljica Dragica Živadinović radi u Osnovnoj školi „21. oktobar“ u Kragujevcu. U prosveti je već 35 godina i šest meseci, a na protest je došla iz jednog jedinog razloga – zbog dostojanstva profesije.

„Prosveta je dno dna. Neuvažena, samo nevaspitanje, sve prave vrednosti su, nažalost, na dnu. Toliko ću samo reći“, jasna je učiteljica.

Njen kolega Boban Marović predaje fizičko u Osnovnoj školi „Rada Miljković“ iz Jagodine već trideset godina. Priznaje da je bilo neprijatnih situacija u školi zbog kojih je želeo da se okrene i ode.

„Obrazovni sistem je urušen, ne postoji dostojanstvo nastavnika i profesora, generacije su takve kakve jesu. Neka su žive i zdrave, treba raditi sa njima. Bio sam dugo i direktor osnovne škole i bilo je neprijatnosti, od dece i ne toliko, koliko od strane roditelja. To je zapravo jedno nepoštovanje i jedno neuvažavanje, vlada nekultura, to je najveći problem. Roditelji slepo brane svoju decu, a mi kada ih zovemo da im ukažemo na neke pozitivne stvari i da zajedničkim snagama radimo na poboljšanju, oni nam to uzimaju kao za zlo, misle da mi njihovo dete ne volimo i da ih kinjimo“, smatra nastavnik Marović.
Profesor Zvonimir Jović koji radi u Elektrotehničkoj školi „Mihajlo Pupin“ u Novom Sadu i Elektrotehničkoj građevinskoj školi „Nikola Tesla“ u Zrenjaninu kaže za naš portal da bi već sutra otišao u penziju zbog očajnog stanja u prosveti. Dodaje da nisu problem deca nego roditelji.

„Ja sam u prosveti od 1996. godine. Sutra bih otišao u penziju, međutim država me svojim zakonima to sprečava. Nažalost, velika su umanjenja te nesrećne penzije koja je ionako mala. Tako da sam zbog egzistencije još uvek u prosveti. Bilo je raznih situacija tokom rada sa decom, sve ih pamtim, međutim deca su odlična kakvi su im roditelji. Veći je problem sa roditeljima i njima objasniti šta njihovo dete radi, a šta bi trebalo da radi. Oni se žestoko bore za neka prava svog deteta, međutim roditelji treba da shvate zbog čega deca postaju takva“, objašnjava naš sagovornik.
Sela na mokru stolicu

Učiteljica Zaga iz jedne leskovačke škole podelila je sa nama jedno gorko i neprijatno iskustvo tokom svog rada u prosveti dugog trideset šest godina.

„Bilo je svega i svačega, ali više ima, ja to nazivam dogodovštinama, od novijih generacija nego od starijih. Pre četiri-pet godina, četvrtaci su mi natopili stolicu vodom, ja sam sela i izmokrila celu suknju. I šta da im radim? Slatko sam se nasmejala zajedno sa njima. Međutim, potajno sam bila zabrinuta. Ako su to uradila toliko maladeca, pa šta će onda uraditi ista ta deca kada budu bili srednjoškolci?“, pita se učiteljica.

Izvor: Nova.rs

Jedan komentar na Pitali smo srpske nastavnike za najveće poniženje koje su doživeli u školi: Ne, đaci nisu najveći problem

  1. Dijana kaže:

    Radim u školi 35 godina. Pored svih poniženja koja su, opravdano, navedena, za mene je najveće poniženje što ja, sa VI stepenom imam poprilično manju platu od učiteljice sa VII stepenom. „Neko“je, davno, smislio da učiteljice sa VI stepenom polažu razliku za VII stepen, naravno o svom trošku. Bila sam do pre 2 godine podstanar, samohrana majka dvoje dece. Nisam imala sredstava da „se doškolujem“, a s druge strane, pošteno i uspešno, sam završila školu za učiteljicu. Danas za isti posao, imam 10ak hiljada manju platu od koleginice. To boli.

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*