PLAN OTPUŠTANjA: Otkazi prvo u prosveti

plan_otpustanja

Propis koji je juče usvojila Vlada i prosledila ga Parlamentu predviđa da u roku od dva meseca bude završen plan otpuštanja za ovu godinu.

Ovo pravilo važi za sve državne institucije, uključujući tu opštine, gradove i lokalna javna preduzeća. Izuzetak je prosveta, gde nove sistematizacije „očišćene od viška zaposlenih“ moraju biti gotove do 31. avgusta.

Kako „Blic“ saznaje, o ovom zakonu Parlament bi trebalo da se izjasni pre letnje pauze, a koja je okvirno planirana za 5. avgust.

Iako je to ranije bilo predviđeno, Vlada juče nije usvojila plan racionalizacije po resorima, sa preciznim brojem onih koji će biti proglašeni za višak. Na pitanje čemu ovo odlaganje, u Nemanjinoj je „Blicu“ rečeno da su preostala „još neka sitna usaglašavanja“ i da će plan biti usvojen na narednoj sednici Vlade.

- Važno je da krovni zakon ode na usvajanje u Parlament. S ovim zadatkom, u odnosu na dogovor sa MMF, kasnimo čitav mesec. Kada Vlada usvoji plan racionalizacije po sektorima, svaki ministar će morati, uz dogovor sa sindikatima iz svog resora i direktorima ustanova, da precizira novu sistematizaciju. Računa se da će zapravo prvi otkazi po osnovu ovog zakona i plana racionalizacije krenuti u prosveti. Oni moraju da požure kako bi u novu školsku godinu ušli sa novim sistematizacijama, tvrdi izvor „Blica“ iz Nemanjine.

Iz javne uprave će, prema do sada usaglašenim detaljima plana, tokom ove godine otići oko 9.000 ljudi. Samo 3.000 njih ide u penziju, ostali – na biro za nezaposlene. Očekuje se da uz otpremnine iz lokalnih samouprava ode oko 4.500 ljudi, a da još oko 2.000 zaposlenih bude penzionisano.

To je i dalje mnogo niži broj od onoga što je ugovoreno sa MMF-om. Sa Fondom je usaglašeno da Srbija do 2018. umanji troškove za plate u javnom sektoru na nivou opšte države za oko 1,1 milijardu evra, odnosno da se godišnje broj zaposlenih umanjuje za 25.000.

- Fond ceni napore da se javni sektor racionalizuje. Teško da će insistirati na preciznom broju otkaza – kažu u Vladi.

Izvor: Blic

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*