ПЛАТЕ У ЈАВНОМ СЕКТОРУ ПОД ЛУПОМ: Креће контрола првих пола милиона корисника, први на удару радници из ових 5 сектора

novac-papirni-24

Захваљујући новој пракси која ће обухватити све кориснике државних пара, по први пут на једном месту постојаће тачна евиденцију свих плата и радника који примају зараду из буждета Србије.Нови пројекат, који је део договора са ММФ, омогућиће потпуну контролу зарада и праћење запошљавања у јавном сектору.

Држава уводи потпуно нови систем који ће пратити свих 500.000 зарада у јавном сектору.

Захваљујући новој пракси која ће обухватити све кориснике државних пара, по први пут на једном месту постојаће тачна евиденцију свих плата и радника који примају зараду из буждета Србије.

На пројекут под називом „Искра“ директно ће радити око 3.000 људи, а цео систем у јавни сектор биће увођен фазно. Практично, прве промене треба очекивати у сектору рада, запошљавања и социјалне политике, а затим у секторима културе и правосуђа. У другој фази нови обрачун зарада и њихова боља контрола биће уведени у сектор просвете, а након тога и у здравство.

У последњој фази пројекта пројекат ће бити имплементиран и у јединице локалне самоуправе са индиректним корисницима и све то биће завршено у наредних годину и по дана односно до краја 2023. године.

Овај систем требало би да уведе ред у систем плата код корисника јавних средстава, а фокус ће бити на њиховој бољој контроли, као и на другачијем обрачуну. Ипак, то неће бити и једине промене које ће бити уведене у систем зарада које се исплаћују из буџета.

Нови пројекат, који је део договора са ММФ, омогућиће потпуну контролу зарада и праћење запошљавања у јавном сектору, боље планирање буџета корисника јавних средстава у делу који се односи на плате.

То практично значи да ће бити контролисани расходи и извршене исплате за све запослене у јавном сектору у реалном времену, а самим тим отклоњена је могућност грешке у обрачунима зарада пре њихове исплате, као и све евентуалне злоупотребе.

Нови систем ће такође донети и уштеде сваком појединачном кориснику јавних средстава, с обзиром на то да они неће имати трошак обрачуна зараде и трошак набавке и одржавања софтвера, јер ће за њих то радити Министарство финансија.

Министар финансија Синиша Мали је рекао да је ово један од највећих пројеката Министарства финансија ове године, заједно са увођењем новог модела фискализације и е-фактура, те да је реч о системским променама, које ће променити начин функционисања приватног и јавног сектора.

Иначе, просечна зарада у јавном сектору у марту ове године износила је 72.407 динара, што је за 5.000 више него у новембру 2020. године.

Извор: Ало

Коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

*

code

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*