Kanal 9, Novi Sad: Počela nova školska godina

martin

Školska godina ovog 1. septembra u Srbiji počinje u senci tragičnih dešavanja na kraju prošle i stradanja u beogradskoj školi “Vladislav Ribnikar”.

Zbog toga se ove školske godine policajci nalaze ispred škola pre početka i nakon završetka nastave u obe smene, dok u samim školama više nema dežurih učenika, a o bezbednosti brinu zaposleni. U Uniji sindikata prosvetnih radnika Vojvodine i Srbije su skeptični o doprinosu ovih mera većoj bezbednosti u školama.

Ministarstvo prosvete je školama 17. avgusta uputilo Smernice za organizaciju i realizaciju obrazovno-vaspitnog rada sa učenicima, prema kojima prvog dana školske 2023/24. neće biti predavanja, već je ovaj dan posvećen razgovorima s đacima, dok u narednim nedeljama slede razgovori, radionice i savetovališta na temu solidarnosti, međusobnog poštovanja i vrednosti.

“Vrline i vrednosti kao životni kompas” novi je izborni predmet uveden učenicima od ove godine koje biraju u petom i sedmom razredu, dok je za srednjoškolce planirano više psihologa i pedagoga.

Zarade prosvetnih radnika od danas su veće za 5,5 odsto, a od januara, prema najavama, za još 10 odsto. Martin Mihailović iz Unije sindikata prosvetnih radnika Vojvodine, međutim, navodi da brojni problemi u prosveti i dalje nisu rešeni, a da se samo gomilaju novi te dodaje da je kodeks oblačenja donesen u jednoj beogradskoj školi na poslednji o kojima bi u javnosti trebalo da se polemiše.

Ove školske godine u klupama je 65.000 prvaka i 760.000 ostalih učenika osnovnih i srednjih škola u Srbiji, koji će imati četiri raspusta, a u Vojvodini tri, bez jesenjeg. Podsetimo i da je Vlada Srbije usvojila set prosvetnih zakona koji donose nekoliko novina u obrazovnom sistemu i koji čekaju na usvajanje u Skupština Srbije.

Među novinama su uvođenje ocena iz vladanja u prosek ocena na polugodištu i kraju godine, mogućnost pojačanog vaspitnog rada sa učenicima koji čine nasilje ili ispoljavaju problematično ponašanje, smanjenje broja učenika u odeljenju na maksimalno 28 đaka, uvođenje nacionalne čitanke, kao i pomeranje sprovođenja državne mature pomera za školsku 2025/2026. godinu.

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*