Počeo rad na reformi obrazovnog sistema

677z381_677z381_matematicka-dz

Unija poslodavaca Srbije saopštila je danas da je prvim sastankom radne grupe počeo rad na izmenama Zakona o dualnom obrazovanju i Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju.

„Kao reprezentativni predstavnik poslodavaca, Unija izražava zadovoljstvo što je započet proces promena u obrazovnom sistemu Srbije i što su u polaznim osnovama za izmene uzeti u obzir zahtevi koji su došli iz privrede”, navodi UPS u saopštenju, prenosi Tanjug.

U polaznim osnovama za izmenu Zakona o dualnom obrazovanju navodi se da je trogodišnja primena tog zakona pokazala da postoji prostor za unapređenje postojećih rešenja.

Kao primer odredbi koje se mogu poboljšati su one koje regulišu odnos časova učenja kroz rad i časova nastave u školi, zatim akreditaciju poslodavca za dualno obrazovanje, plaćanje naknade za učenje kroz rad i druge.

Navodi se da praksa pokazuje da obrazovni profili koje formira naše školstvo, kao i znanje sa kojim đaci izlaze iz obrazovnih ustanova, u najvećoj meri ne odgovaraju potrebama koje ima privreda, zbog čega je Unija poslodavaca Srbije pokrenula i formalnu inicijativu za izmene zakona i obrazovne prakse.

Reč je o predlozima da se uspostavi gradacija u novčanoj nadoknadi za rad, da se uvedu subvencije za poslodavce koji učestvuju u dualnom obrazovanju, kao i da se olakša proces akreditacije privrednih subjekata za dualno obrazovanje.

Unija poslodavaca Srbije će nastaviti da konstruktivno učestvuje u izmenama zakonskih okvira obrazovnog sistema, zastupajući i dalje interese i potrebe privrede Srbije, navodi se u saopštenju.

Izvor: Politika

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*