Početku školske godine ne raduju se ni nastavnici

Skola

Sutra će đaci ponovo u školske klupe – štrajkova prosvetnih radnika neće biti, ali u novu školsku godinu oni ulaze sa brojnim brigama.

Koliko će ljudi napustiti prosvetni sistem biće poznato do kraja septembra. Procena resornog ministra Srđana Verbića je da će otkaz dobiti oko 1.000 ljudi.

„U našoj školi ove školske godine nemamo tehnoloških viškova, što je najvažnije. Ne znamo kako će biti kada se usvoji taj pravilnik sledeće godine, tako da je za sada stanje na nivou prošlogodišnjeg“, priča Slobodan Marinković, direktor OŠ Jovan Dučić.

Za više od 5.000 zaposlenih u prosveti stanje će biti i te kako drugačije. Našli su se na listi tehnoloških viškova koju je Ministarstvo prosvete nedavno objavilo.

Podsetimo, prošlu školsku godinu obeležio je najduži štrajk u istoriji srpske prosvete. Nakon punih pet meseci, nezadovoljni prosvetari stavili su potpis na dogovor sa Vladom Srbije i Ministarstvom obrazovanja, ali na realizaciju dogovora i dalje čekaju.

Ne dođe li do nje, sindikati kažu – boriće se istim sredstvima.

„Pre svega, mislim da se ni dokle nije stiglo s platnim razredima i platnim grupama, a one treba da budu aktuelne već od 1. januara 2016, bojim se da ćemo tu imati velike probleme i moguće ponovo štrajkove“, kaže Jasna Janković iz Unije prosvetnih radnika Srbije.

No resorni ministar nastavlja da obećava, ubeđen je da prosveti slede bolji dani.

„Prosveta mora da bude prvi sektor u kome će doći do povećanja plata i to jeste očekivano i to je ono što smatramo neophodnim“, kaže Verbić.

Plate u prosveti nisu povećavane od 2008, a prošle godine su, kao i ostalima u javnom sektoru, smanjene. Njihovu visinu odrediće Zakon o platama koji i sam ministar očekuje uskoro.

Više o ovoj temi u prilogu Maje Nikolić:

Izvor: N1 info

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*