Počne se himnom, završi se batinama

martin

Kada roditelji preuzmu ulogu zlostavljača učitelja svoje dece – drugi roditelji su dužni da dignu glas. To je jedna od poruka sa protesta roditelja đaka Osnovne škole Sveti Sava. Podsetimo, učiteljica ove škole je jedna od dve napadnute prosvetne radnice tokom samo jednog dana u Beogradu.

Prvog dana škole đake dočekuju uz himnu. Pred kraj školske godine – prosvetare – pojedini roditelji ispraćaju batinama.

„Suštinski jesmo izloženi nekom strahu, konstantnom“, kaže nastavnik fizike Martin Mihailović iz USPRS.

Izloženi su i verbalnim i fizičkim napadima. A baš tako je pre dva dana prošla učiteljica Osnovne škole Sveti Sava po povratku sa rekreativne nastave. Roditelji koji su sa svojom decom svedočili napadu, kažu da je sve izgledalo potresno.

„Otac je prišao učiteljici i telom je gurao ka ogradi, govorio joj ružne reči, pretio joj, čak je rekao otprilike – dirneš li mi dete, videćeš šta ćeš dobiti, nećeš mi moći ništa, majka je takođe prišla učiteljici i krenula da je čupa, posle čega je žena pala uz ogradu, deca su plakala, jedan dečak iz našeg odeljenja je pitao ‘mama da li će učiteljici ponovo da israste kosa’“, kaže majka đaka OŠ Sveti Sava Maja Tasić.

Protiv roditelja podneta je prijava za nasilničko ponašanje, saopštavaju iz MUP. A da li je to dovoljno da se nasilju stane na put, pitaju – roditelji đaka – koji su stali uz napadnutu učiteljicu?

„Mi nemamo odgovor da li će ti ljudi biti odstranjeni iz školskog dvorišta, da li će naša deca te ljude viđati svaki dan, da li će učiteljica morati da se zatvara u kabinet dok oni ne odu kući, šta nas čeka ovde 1. septembra – da li ćemo se susretati sa ovim ili bilo kojim drugim nasilnicima i da li cemo na kraju krajeva vratiti prosvetu na ono mesto koje zaslužuje, a ne da svako može da šamara učitelja“, kaže majka učenika.

„Došli smo u taj apsurd da roditelji prete advokatima, tužbama, čak i otpuštanjima sa posla ukoliko ocene ne budu zaključene onako kako su oni zamislili da će biti zaključene za njihovu decu“, kaže Mihailović.

Prvi čovek policije uverava da će nasilje u školama biti zaustavljeno.

U Parku Šumice – poželeo je ministar Ivica Dačić okupljenima – dobar dan – a deci da se ne plaše ničega. Isto važi, kaže i za zaposlene u prosveti.

„Nemojte uopšte da mislite da ima bilo kakve veze to što je neko negde izjavio da li neko misli da je nedoditljiv, nema nedodirljivih i nema zaštićenih kada je reč o borbi protiv nasilja i u tom smislu će policija sarađivati sa prosvetnim vlastima da se dobro pripremimo za sledeću školsku godinu“, rekao je ministar policije Ivica Dačić.

Do nove školske godine ima više od dva meseca. Da li je to dovoljno da se početak škole dočeka bezbedno?

„Ovde se agresija seje iz centara moći, ovde se agresija seje po medijima“, kaže profesorka FPN u penziji Snježana Milivojević.

Osim roditelja, prosvetare napadaju i đaci. Pre samo mesec dana, šesnaestogodišnjak je pretukao profesoru u Bačkoj Palanci i naneo mu teške telesne povrede.

Izvor: N1

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*