Podrška Švajcarske dualnom obrazovanju u Srbiji

dualno-obrazovanje-skola-posao-ucenici-1460758636-887493

Prvog dana posete Švajcarskoj, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević sastao se danas u Bernu sa švajcarskim ministrom privrede, obrazovanja i istraživanja Johanom Šnajder Amanom.

Ministri su istakli zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom i konstatovali da je dualno obrazovanje model koji učenike čini zapošljivim odmah po završetku školovanja, saopštilo je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Predstavljajući Nacionalni model dualnog i preduzetničkog obrazovanja i Zakon o dualnom o obrazovanju, Šarčević je naglasio da je švajcarski sistem bio jedna od polaznih osnova u formulisanju modela dualnog obrazovanja prilagođenog privredi i uslovima Srbije.

Šarčević i Šnajder Aman su posebno naglasili važnost naučne saradnje koja je na visokom nivou.

Na sastanku je ukazano na program „Naučna saradnja između istočne Evrope i Švajcarske“ u okviru koga su od 2009. do 2016. godine Švajcarska nacionalna fonadačija za nauku i Agencija za razvoj i saradnju finansirali više od 85 naučnih projekata, navedeno je u saopštenju.

Šarčević se odvojeno sastao sa državnim sekretarom za obrazovanje, istraživanje i inovacije Maurom Del Ambrođom i direktorom švajcarske Agencije za razvoj i saradnju Manuelom Zagerom.

U narednom periodu švajcarska agencija će uložiti sredstava u razvoj metodologije za praćenje i evaluaciju dualnog obrazovanja u Srbiji, kao i promociju ovog vida obrazovanja. U razgovoru sa direktorom Zagerom, ministar Šarčević je zahvalio na podršci, kako finansijskoj tako i mentorskoj.

Izvor: Tanjug

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*