Pojedina odeljenja u novosadskim školama prešla na onlajn nastavu, u Gradskoj upravi negiraju

ucionica_klupe_tabla

Pojedina odeljenja u srednjim školama u Novom Sadu prešla su na onlajn model nastave, saznaje 021.rs.

Direktor Gimnazije Laza Kostić Vukašin Lazović za 021.rs kaže da je u dva razreda u njegovoj školi zaraženo po dva učenika, te da su zato ti razredi prešli na onlajn nastavu.

„Čim imate dva učenika u razredu, odmah prelazite na onlajn da bi ta fluktuacija, a samim tim i mogućnost prenosa virusa, bila manja. Da bi cela škola ili ceo grad prešao na onlajn model, to bi trebalo da zaista uzme maha. Možda i ide ka tome, ali još uvek nije došlo do toga“, navodi Lazović.

Uprkos potvrdi koju je 021.rs dobio od direktora Gimnazije „Laza Kostić“, iz Gradske uprave za obrazovanje kažu za 021.rs da, prema njihovim podacima i informacijama koje im dostavljaju škole sa teritorije grada, trenutno nema odeljenja u školama sa područja Novog Sada koja su prešla na onlajn model nastave.

Zaključuju da se situacija nadzire i da će se, u slučaju prelaska graničnih vrednosti za procenu rizika od prenošenja virusa koje je pripremio „Batut“, postupati po uputstvu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Zvonimir Jović iz Unije sindikata prosvetnih radnika Vojvodine za 021.rs objašnjava da je uputstvo Ministarstva da, kada ima dva zaražena učenika u razredu, celo odeljenje prelazi na onlajn.

„Dobro je to što se situacija prati redovno, pa može da se reaguje na vreme i spreči širenje virusa“, ističe.

Jović, ipak, primećuje nelogičnost.

„Dok učenici koji su bili u kontaktu sa zaraženim drugom iz razreda prelaze na onlajn nastavu, profesori koji su bili u istoj učionici ostaju u školi da predaju drugim odeljenjima. Nas niko ne štiti. A imamo kolege profesore koji spadaju u rizične kategorije i koji imaju više od šezdeset godina“, kaže sagovornik 021.rs.

Kako napominje, sindikati su to pitanje postavili u razgovoru sa nadležnima, ali su dobili odgovor da ne bi bilo u skladu sa zakonom i praksom da i profesori koji su predavali u odeljenju u kom ima zaraženih potpuno pređu na onlajn nakon toga.

Lako je, kaže, pričati o reformama, kada ništa ne ulažeš u njih. U tom smislu, napominje razlike u imovinskom stanju i pristupu internetu u Beogradu, gde deca pretežno imaju svoje računare, a dobijaju i besplatne tablete i u manjim mestima.

Onlajn nastavu kakva je postojala prethodne školske godine su „na svojim leđima“ izneli roditelji i nastavnici, ističe naš sagovornik.

„Nastavnicima i dalje nije obezbeđena odgovarajuća tehnika i internet, pa se svi snalaze sa onim što imaju“, kaže Jović i pominje primer kolege profesora čija supruga je takođe prosvetni radnik, a imaju i troje školske dece.

„Zamislite kako to kod njih izgleda i koliko prostora i računara je potrebno da svi imaju pristup nastavi“, navodi.

Sagovornik 021.rs skreće pažnju i na to što, iako smo sada sa dolaskom korone imali priliku da smanjimo broj učenika u odeljenjima i tako ih učinimo bezbednijim i efikasnijim, to i dalje nije urađeno, već su u školske klupe vraćeni celi razredi.

Izvor:021.rs

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*