Поједина одељења у новосадским школама прешла на онлајн наставу, у Градској управи негирају

ucionica_klupe_tabla

Поједина одељења у средњим школама у Новом Саду прешла су на онлајн модел наставе, сазнаје 021.рс.

Директор Гимназије Лаза Костић Вукашин Лазовић за 021.рс каже да је у два разреда у његовој школи заражено по два ученика, те да су зато ти разреди прешли на онлајн наставу.

„Чим имате два ученика у разреду, одмах прелазите на онлајн да би та флуктуација, а самим тим и могућност преноса вируса, била мања. Да би цела школа или цео град прешао на онлајн модел, то би требало да заиста узме маха. Можда и иде ка томе, али још увек није дошло до тога“, наводи Лазовић.

Упркос потврди коју је 021.рс добио од директора Гимназије „Лаза Костић“, из Градске управе за образовање кажу за 021.рс да, према њиховим подацима и информацијама које им достављају школе са територије града, тренутно нема одељења у школама са подручја Новог Сада која су прешла на онлајн модел наставе.

Закључују да се ситуација надзире и да ће се, у случају преласка граничних вредности за процену ризика од преношења вируса које је припремио „Батут“, поступати по упутству Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

Звонимир Јовић из Уније синдиката просветних радника Војводине за 021.рс објашњава да је упутство Министарства да, када има два заражена ученика у разреду, цело одељење прелази на онлајн.

„Добро је то што се ситуација прати редовно, па може да се реагује на време и спречи ширење вируса“, истиче.

Јовић, ипак, примећује нелогичност.

„Док ученици који су били у контакту са зараженим другом из разреда прелазе на онлајн наставу, професори који су били у истој учионици остају у школи да предају другим одељењима. Нас нико не штити. А имамо колеге професоре који спадају у ризичне категорије и који имају више од шездесет година“, каже саговорник 021.рс.

Како напомиње, синдикати су то питање поставили у разговору са надлежнима, али су добили одговор да не би било у складу са законом и праксом да и професори који су предавали у одељењу у ком има заражених потпуно пређу на онлајн након тога.

Лако је, каже, причати о реформама, када ништа не улажеш у њих. У том смислу, напомиње разлике у имовинском стању и приступу интернету у Београду, где деца претежно имају своје рачунаре, а добијају и бесплатне таблете и у мањим местима.

Онлајн наставу каква је постојала претходне школске године су „на својим леђима“ изнели родитељи и наставници, истиче наш саговорник.

„Наставницима и даље није обезбеђена одговарајућа техника и интернет, па се сви сналазе са оним што имају“, каже Јовић и помиње пример колеге професора чија супруга је такође просветни радник, а имају и троје школске деце.

„Замислите како то код њих изгледа и колико простора и рачунара је потребно да сви имају приступ настави“, наводи.

Саговорник 021.рс скреће пажњу и на то што, иако смо сада са доласком короне имали прилику да смањимо број ученика у одељењима и тако их учинимо безбеднијим и ефикаснијим, то и даље није урађено, већ су у школске клупе враћени цели разреди.

Извор:021.rs

Коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

*

code

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*