Pokrajina traži smenu direktora škole u Vrdniku, roditelji đaka očajni jer ministar ne reaguje!

skola-vrdnik-u-tekst

Pokrajinska prosvetna inspekcija preporučila je smenu direktora Osnovne škole „Milica Stojadinović Srpkinja“ u Vrdniku Gorana Žugića zbog više utvrđenih nezakonitosti u radu proteklih meseci, saznaje 021.
Pokrajina traži smenu direktora škole u Vrdniku, roditelji đaka očajni jer ministar ne reaguje.
Iako je pokrajinska inspekcija uradila svoj posao i Ministarstvu prosvete poslala dokaze koje je pronašla u školi, ministar Mladen Šarčević do danas nije reagovao, kažu za 021 pojedini roditelji đaka koji pohađaju ovu školu.

Između ostalog, inspekcija je ustanovila da se u školi uopšte ne realizuje jedan od predmeta, što nije sprečilo ministarstvo da ove godine „Milicu Stojadinović Srpkinju“ uključi u projekat obogaćene jednosmenske nastave. Grupa građana Vrdnika kaže za 021 da je situacija u školi, u kojoj je direktor na čelu već treći mandat, teška.

„Postaje nepodnošljivo u kakvim situacijama se nalaze najpre deca, a zatim i roditelji. O zaposlenima da i ne govorimo. Na ono malo čestitih baca se drvlje i kamenje. U pretprošloj školskoj godini nije realizovan predmet Slobodne nastavne aktivnosti, tako da su deca završila 5. razred sa predmetom manje, jer direktor nije pratio propise. Školska 2018/19 obeležena je mnogobrojnim posetama inspekcija, prilikom kojih je utvrđen veliki broj nepravilnosti. Rukovođenje direktora je ocenjeno kao neostvareno, a ne treba zaboraviti ni eksterno vrednovanje iz 2014. prilikom koga je škola jedva dobila prelaznu ocenu“, poručuje grupa roditelja za 021.

U školi jednospratnici, kažu roditelji, deca ne znaju u kojim učionicama imaju časove jer ne postoji elementarna organizacija.

„Razlog tome je što su pojedini nastavnici, koji neće da ćute na ovaj javašluk pa su reagovali i prijavljivali ovu situaciju više puta ministarstvu, pali u nemilost direktora koji im iz osvete uskraćuje uslove za rad, a na kraju sve izlazi na štetu naše dece. Škola je ušla u projekat Obogaćeni jednosmenski rad, gde su deci ponuđene različite aktivnosti, kao i ručak, ali od ručka i prevoza dece iz susednog sela, nema ništa. Od sredine septembra deca su uredno krenula na aktivnosti za koje su se odlučili, naravno, bez ručka i prevoza. Tog dana niko nije mogao da pronađe direktora u školi – opet nije uradio svoj posao, nije na vreme prijavio lokalnoj samoupravi potrebu za finansiranjem obroka za učenike“, navodi se u pismu koje je dostavljeno 021.

Da je inspekcija u školi zaista imala pune ruke posla potvrđuju za naš portal i u Sekretarijatu za obrazovanje. U dopisu resornog sekretara Mihalja Njilaša navodi se da je prosvetna inspekcija po dobijenim predstavkama obavila vanredne inspekcijske nadzore u OŠ „Milica Stojadinović Srpkinja“ u Vrdniku u protekle dve godine.

„Na osnovu njih sačinila je zapisnike o inspekcijskom nadzoru i obavestila ministra Mladena Šarčevića da su se stekli uslovi za prestanak dužnosti direktora. Ustanovljeno je da ustanova nije blagovremeno donela program obrazovanja i vaspitanja, odnosno ne ostvaruje program obrazovanja i vaspitanja ili ne preduzima mere za ostvarivanje principa, ciljeva i standarda postignuća; u ustanovi se vodi evidencija i izdaju javne isprave suprotno zakonu; ne postupa se po preporuci, nalogu, odnosno meri nadležnog organa za otklanjanje utvrđenih nedostataka i nepravilnosti; ometa se rad organa upravljanja i zaposlenih, nepotpunim, neblagovremenim i netačnim obaveštavanjem, odnosno preduzimanjem drugih aktivnosti kojim se utiče na zakonito postupanje organa upravljanja i zaposlenih“, navodi Njilaš.

U Ministarstvu prosvete nisu za 021 odgovorili da li je i koju odluku ministar eventualno doneo u vezi sa dokazima koji su mu predočeni. Odgovori nisu stigli ni iz Osnovne škole „Milica Stojadinović Srpkinja“.

Izvor: 021.rs

4 komentara na Pokrajina traži smenu direktora škole u Vrdniku, roditelji đaka očajni jer ministar ne reaguje!

 1. Don Kohot kaže:

  Na žalost nisu jedini primer.
  Zbog jednog bahatog i da ne kažem kakvog još direktora ispaštaju deca, kolege i roditelji. Bruka za ministra i školstvo uopšte…

 2. Nedeljko kaže:

  Pravite informativne udare na moga brata, koji nije sve to zaslužio. Ne objvljujete njegove demante, a selektzivno objavljujete komentare, koji su samo dio hajke na Gorana Žugića, odnosno istmatski organizovne hajka na Ministra prosvete.
  To, u suštini nisu informativni udari, nego organizovana zločinačka grupa koja se zaklanja iza neregularnog rada školskog odbora, “izjave roditelja“, te kojakakvih “zpisnika“…Objavite demant direktora, ako niste to što rekoh. Ni obo nećete objaviti…

 3. Nedeljko kaže:

  From: Goran Zugic

  Subject:nedeljko.zugic@gmail.com

  Poštovana !

  Ja sam ogorčen vašim neprofesionalnim , tendencioznim i jednosmernim pisanjem o meni kao direktoru i o školi.
  Vi ste se stavili u službu nekih „grupe građana“ i „nekih roditelja“ koji interesno deluju protiv mene i iznošenjem neistina i kleveta putem vašeg portala vrše, medijski udar na moje dostojanstvo, čast i ugled . Vi ste nažalost postupili tako da ste, iz Vama poznatih razloga postali deo te ekipe za progon direktora škole. Time ste naneli štetu i meni lično, kao i školi.
  Ja sam Vas ljudski pozvao telefonom i želeo da o svemu razgovaramo ljudski. civilizovano a Vi ste mi rekli da „nisam ja kriva što si ti loš direktor“. To sve govori o vama, ko ste i za koga radite, a ja dobro znam, za koga i ko su ti vaši roditelji koji su vam dali lažne podatke, a vi i h objavili, bez moga pristanka objavili moju sliku i niste dali mogućnost da ja o tome svemu dam izjavu za vaš portal. Niste Vi dobili nikakvu dokumentaciju od Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, kako mi tvrdite, niste ni poslali imejl školi, kako tvrdite, a takođe i ministarstvu Prosvete.
  Vi ste u svom tekstu optužili i ministra i mene a nismo ni pitani ni o čemu, prozivate Republiku Srbiju u odnosu na Vojvodinu, a dobro se zna čija je to politika koju vi sledite.
  Takođe, ja imam veliko iskustvo u odnosima sa medijima, posebno sa „Večernjim Novostima“ i dobro znam kako se postupa kada se piše o tkavim temana, tj. direkno se telefonom kontaktiram ja ili Ministarstvo, uz moju dozvolu se objavljuje slika .
  Vi ste saučesnici te grupacije koja je preko Vas želela ostvariti svoje interese i nije Vama bitno ništa drugo osim da služite takvima . Dokaz svega je posebno recenzija komentara, jer sve što je pozitivno vi ne objavljujete i puštate da samo prođu oni koji pljuju direktora škole. Dok na fejsbuk grupi „Vrdnik-dešavanja“ su otvoreni svi za komentare i svi su izuzetno pozitivni osim jednog.
  Vaše klevete i laži ću sada izneti po redu kako ste i objavili u vašem sramnom tekstu.
  U vašem naslovu se sadrži sva suština poruke i pisanja : „Pokrajina traži smenu direktora škole u Vrdniku, roditelji đaka (ta neka 2, 3 roditelja koju nazivate grupa građana).
  Pokrajinska inspekcija je samo naložila mere koje treba da se otklone i to se radi a ne smenu direktora škole, to Vam je prva najveća laž i kleveta. U školi nije realizovan izborni predmet koji se ne ocenjuje , to jeste propust škole i direktora, pedagoga i sekretara, a taj pedagog je teško bolestan i ne radi već godinu i 3 meseca. Takođe posle toga pišete da i pored toga Ministarstvo uključi našu školu u pilot projekat jednosmenskog rada, to samo vi tako povezujete i opet prozivare Ministartvo a ne znate koja je benefit školi i nastavnicima i roditeljima i deci realizacija tog projekta . Vi o tome pišete kao da nas time Ministarstvo nagrađuje , umesto kažnjava . To je još jedan dokaz vašeg udruženog delovanja sa tom navedenom grupacijom.
  Situacija u školi, kako kažu ta „vaša grupa građana“ i roditelja kojima skrivate identitet. Morali ste doći u školu i pitati ceo Savet roditelja da li je ta cituacija u školi takva, teška kao vi iznosite, onako kako vi dirigovano i jednosmerno vidite, jer vi imate svoj portal koji i služi takvima, A NE ISTINI.
  Sve ostale neistine i podatke su Vam dali zaposleni iz škole, ja znam i koji, jer prepoznajem njihov stil pisanja. Takođe te reči „jevašluk“ koje su preteške i lažne prepoznajem ko je to napisao, a znate dobro i vi.
  A o uslovima za rad nastavnika niste nažalost znali da nastavnici i maju svako laptop , oko 30 laptopova , 9 projektora itd.
  Takve uslove nemaju mnoge i gradske škole, ali o to Vas nije interesovalo, nego samo „istina neke grupe roditelja“, njih 2, 3… to su vam takođe dojavili isti zaposeni i ta 2 roditelja .
  Vi za sva ova nedela treba da odgovarate i vaše delovanje je nešto što je NEDOZVOLjENO U DRŽAVI SRBIJI …

  Direktor škole:
  Žugić Goran

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*