Političarima obrazovanje nije velika stvar

suvakov

Gostujući u Novom danu, istraživač Instituta za fiziku u Beogradu i nekadašnji pomoćnik ministra prosvete dr Milovan Šuvakov, ocenio je da je svojevremeno napravljena strategija reforme obrazovanja, ali da je sada urađeno nešto što je u potpunosti „izopštavanje strategije“.

„S jedne strane je urađena jedna centralizacija odgovornosti, a sa druge nemamo držanje za ono što je zajednički put. Obrazovni sistem pripada svima nama“, smatra Šuvakov.

Govoreći o dualnom obrazovanju, Šuvakov ističe da je to primer nečega što ne postoji u strategiji.

„Koja je svrha dualnog obrazovanja, odnosno dugoročni cilj iz obrazovnog ugla? To je došlo kao PR priča, marketinška priča upućena ka investitorima“, smatra gost Novog dana.

Dodaje da je važno reći da je obrazovanje stvar o kojoj dugoročno treba da razmišljamo, odnosno da se reforme u obrazovanju ne definišu naglim promenama.

„Obrazovanje je jedan od najvažnijih sistema koje jedno društvo ima, ali ono političarima ne predstavlja veliku stvar, politika vidi maole stvari, male interese. Obrazovanje, kao jedan resurs koji treba da bude najdragoceniji, ne treba koristiti za političke poene“, ocenjuje Šuvakov.

Smatra da je pretpranost informacijama razlog zbog kog učenici ne uče dovoljno.

„Najvažnije je da imaju spektar stvari da se zainteresuju, da razviju svoje sposobnosti u tom domenu. To naš sistem ne pruža učenicima. Moj lični indikator da je reforma dobra je kada se nešto izbacuje, a ne samo ubacuje u sistem“, kaže on.

Ističe da je uvođenje informatike kao obaveznog predmeta u osnovne škole najvažnija promena koja se desila.

„To je najvažnija promena koja se desila u ovom veku u Srbiji. Smatram da je najbolja stvar za đake što je informatika ušla u škole“, kaže gost Novog dana.

Izvor: N1

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*