Političke igre oko konkursa za nauku?

vlada1

U javnosti se spekuliše da je na Vučićevu odluku da odloži glasanje o obaranju konkursa prevashodno uticao stav predsednika SANU Vladimira Kostića i rektora Univerziteta u Beogradu Vladimira Bumbaširevića * Upućeni tvrde da pozadina priče nije spor između univerzitetskih profesora i zaposlenih u institutima već da je reč o svojevrsnoj borbi za rukovodeća mesta u budućoj postavci Ministarstva prosvete
AUTOR: V. ANDRIĆBeograd – Vlada Srbije sledeće nedelje će doneti odluku o konkursu za naučno-istraživačke projekte, izjavio je juče premijer Aleksandar Vučić. On je novinarima u Inđiji rekao da je na njegovu inicijativu sa dnevnog reda jučerašnje sednice vlade skinut predlog o poništavanju konkursa, jer ministar prosvete i nauke Srđan Verbić nije u Srbiji.

- Većina članova vlade je bila za to da se konkurs poništi, ali sam ja rekao da treba da sačekamo Verbića da se vrati iz Indonezije. Ima dosta dobrih razloga za ukidanje, ali i ministar Verbić ima dobre razloge da se konkurs ne poništi. Želim da čujem obe strane direktno, pa ćemo doneti odluku – poručio je Vučić.

Konkurs za novi ciklus istraživačkih projekata od 2016. do 2020, objavljen 12. aprila, naišao je na brojne kritike predstavnika naučne zajednice, nakon čega je procurela vest da se vlada sprema da taj konkurs poništi. Da su namere vlade bile ozbiljne vidi se iz samog nacrta odluke o poništenju konkursa, koji je još prošlog petka bio spreman da ode na potpis premijeru. Kako je Danas pisao, u obrazloženju odluke se navodi da konkurs i prateći akt o finansiranju projekata nisu u skladu sa zakonima i Ustavom Srbije, a sporno je i to što se u ovim dokumentima Ministarstvo prosvete bavi pitanjima za koja nije nadležno.

U javnosti se spekuliše da je na Vučićevu odluku da odloži glasanje o obaranju konkursa prevashodno uticao stav predsednika SANU Vladimira Kostića i rektora Univerziteta u Beogradu Vladimira Bumbaširevića, koji su u pismu premijeru naveli da bi poništavanje konkursa bilo štetno za naučnu zajednicu, te da bi svako dalje prolongiranje moglo doneti nesagledive posledice srpskoj nauci koja i pored svih problema postiže značajne rezultate ne samo u zemlji, već i u svetu.

Upućeni tvrde da pozadina cele priče nije spor između univerzitetskih profesora i zaposlenih u institutima već da je reč o svojevrsnoj borbi za rukovodeća mesta u budućoj postavci Ministarstva prosvete, ali da ima i vrlo ozbiljnih propusta koje je ministarstvo napravilo, jer prilikom pripreme pomenutih dokumenata nije uvažilo primedbe naučne zajednice.

U Zajednici instituta Srbije, koja je imala primedbe na konkurs, kažu da se neće javno oglašavati jer je „zakonitost konkursa i njegova pravosnažnost tema o kojoj je javna debata počela preko štampe“.

- Istraživači se prijavljuju na konkurs i pripremaju svoje predloge projekata i dalje, čime je jasno da učestvuju na konkursu. Kao i dosad, poštuju odluke Ministarstva prosvete i vlade i ispunjavaju svoje obaveze. Generalni stav Zajednice instituta Srbije je odavno poznat – mi smo za uvođenje institucionalnog finansiranja instituta, čime bi se naučni prostor u Srbiji uredio i doveo do nastavka naučne produkcije – izjavio je za Danas Duško Blagojević, predsednik Zajednice instituta Srbije.

U Ministarstvu prosvete kažu da je dosad prijavljeno više od 800 projekata.

Izvor: Danas

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*