Pomoćnici prethodnog ministra prosvete smenjeni ???

tomislav-jovanovic

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Tomislav Jovanović izjavio je danas da će to ministarstvo učiniti sve da se „mala matura“ ove školske godine organizuje bez problema i da će u njeno sprovođenje osim Ministarstva prosvete biti uključena još neka ministarstva.
Jovanović: Mala matura biće organizovana bez propusta
Činjenica je da je mala matura zakonom predviđena i određena. Moj zadatak je da učinimo sve da tu maturu sprovedemo bez sumnje i da svako dete koje prođe maturu dobije istu šansu da pokaže maksimum svog stečenog znanja“, rekao je ministar Jovanović gostujići na TV Pink.
On je naveo da će u organizaciju testa na maloj maturi osim Ministarstva prosvete biti uključeno još tri, četiri ministarstva koja će, kako je kazao, obezbediti sigurnost u sprovođenju testa.

Na pitanje da li će biti uključeni još neki predmeti, Jovanović je rekao da je „sigurno da neće biti sedam predmeta“ i da deca neće biti mnogo opterećena, niti će biti potrebe da se dodatno angažuju nastavnici da bi se ona pripremila za ispit.

„Angažovanje ministarstva, saradnika drugih ministarstava, Nacionalnog prosvetnog saveta i Zavoda za unapređenje i kontrolu nastavnog proseca garantuje da će ispit ove godine biti sproveden bez propusta koji su bili prošle godine“, rekao je Jovanović.

Prema njegovim rečima, obrazovni sistem je u „tradicionalnom stanju, koje može da bude značajno bolje“.

„To je ogroman sistem koga moramo da povučemo iz inercije da bismo se bez bojazni uključili u evropski obrazovni sistem“, rekao je Jovanović.

On je napomenuo da je cilj da se srednje stručno obazovanje promeni i usmeri ka onome „što je u tom trenutku najaktuelnije“, odnosno da se srednji stručni kadar unapredi i profiliše.

Jovanović je takođe naveo da Ministarstvo prosvete čini sve da se materijalni položaj učitelja i nastavnika poboljša.

Takođe je rekao da se čini sve da đaci ponovo budu u sistemu provere evropskog kvaliteta obrazovnog sistema, odnosno PISA testiranju.

Upitan o kašnjenju Srbije da se uključi u taj ciklus, on je rekao da je u pitanju nesporazum, odnosno da je Ministarstvo uplatilo 125.000 evra za članarinu, a da je preostalo još 5.000 evra sredstava koja, kako je kazao, omaškom pojedinaca nisu uplaćena.

Sada u razgovorima sa nadležnim institucijama pokušavamo i ubeđen sam da ćemo prevazići problem i da će naša deca ući u trku sa ostalom decom, rekao je Jovanović.

Jovanović je kazao da su novi pomoćnici ministra prosvete imenovani prošle nedelje, da su izabrani po konkursu, a da su pomoćnici prethodnog ministra smenjeni.

Jovanović je podsetio da je Strategija obrazovanja donesena, ali ne i podzakonska i druga akta koji treba da daju smernice za njeno sprovođenje i da je taj posao u toku.

Izvor: pressonline

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*