Poništeno razrešenje Mosurovića ali Ministarstvo ne reaguje

bg-os-zemun-pkg-120917-jdp-1-20170912-173317072-mxf-still004

Upravni sud u Beogradu je u martu doneo presudu u korist Miroljuba Ljube Mosurovića, smenjenog direktora OŠ „Svetozar Miletić“ u Zemunu, zbog čijeg su razrešenja protestovali pre dve godine i učenici i njihovi roditelji. U presudi stoji da se poništava odluka Ministarstva prosvete.

Grupa roditelja pod nazivom „Ne damo Ljubu“ objavila je na svojoj Fejsbuk stranici da je Ministarstvu prosvete naloženo da u roku od mesec dana promeni svoju odluku, ali da to do današnjeg dana nije učinjeno i da se to ministarstvo oglušuje o odluke suda.Podsetimo, roditelji su se organizovali i protestovali tako što decu nisu slali u školu početkom septembra 2017. zbog odluke ministra prosvete Mladena Šarčevića da smeni Mosurovića.

Roditelji su tada formirali i pravni tim i tvrdili da nisu tačni navodi Ministarstva prosvete da je direktor prekršio zakon i navodili da je razrešenje politički motivisano. Tvrdili su da je tokom 2016. godine kroz školu Svetozar Miletić prošlo desetak gradskih prosvetnih inspekcija i da one nisu našle ništa što je „van zakona“. „Dođe vam Republička (prosvetna) inspekcija, i onda vam se pre svega izvini i saopšti da je njima naloženo da pronađu nešto. Od strane koga“, pitao je tada Mosurović.

Ministar je tada ostao pri svom stavu da je Mosurović kršio zakon i da je smena jedino rešenje. Kao razlog za smenu, navođeno je da su utvrđene povrede kao što su da je zaposlio kadar sa neadekvatnom stručnom spremom, da u razredima ima više đaka nego što propisi nalažu, ali i zato što škola nema plan stručnog usavršavanja zaposlenih. Ukupno je bilo osam zamerki, a sve su apsurdne, tvrdili su tada jednoglasno roditelji, dodajući da je benefita od direktora bezbroj.

Savet roditelja je, nakon dogovora sa gradskim sekretarom za obrazovanje i pomoćnicom ministra prosvete tada dobio uveravanja da će radRepubličke prosvetne inspekcije biti predmet posebnog nadzora, nakon čega su obustavili protest. A pravda je tražena i na sudu, koji je presudu doneo posle godinu i po, 22. marta 2019.

Izvor: N1

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*