Poslanici u Skupštini će dobiti POVIŠICU, i to NE MALU

skupstina-srbije-serb-rs_

Posle niza stidljivih pokušaja da na dnevni red stave povećanje svojih plata, poslanicima u Skupštini Srbije će od 2018. godine i definitivno porasti zarade i to za pet odsto.

Sekretarka Skupštine Svetislava Bulajić, po nalogu Ministarstva finansija, sačinila je predlog skupštinskog budžeta za 2018. godinu. U njemu stoji da će budžet za zarade zaposlenih u parlamentu iznositi 288,75 miliona dinara, što je više za 13,75 miliona u odnosu na prethodnu godinu.

I dok se pretpostavljalo da će plate biti povećane zaposlenim činovnicima u Skupštini, veće zarade od januara dobiće i poslanici. Prema saznanjima „Blica“, poslanička plata biće povećana za oko pet odsto, što je u njihovom slučaju oko 3.400 dinara, u zavisnosti od koeficijenta svakog poslanika.

Takođe, od 2018. biće uvećan i paušal i to, u ukupnom iznosu, za oko 6,5 miliona dinara. Kako su nam rekli članovi Odbora za administrativno – budžetska pitanja, poslanički dodatak takođe će biti uvećan za pet odsto, odnosno biće veći za oko 1.300 dinara.

To bi značilo da će mesečna primanja poslanika od Nove godine porasti za nešto manje od 5.000 dinara.

U ovom trenutku poslanička plata kreće se oko 67.500 dinara, dok paušal, koji poslanici dobijaju uz osnovnu zaradu, iznosi oko 26.000 dinara.

Moma Čolaković, poslanik PUPS-a i član Odbora za administrativno-budžetska pitanja, navodi za „Blic“ da ova stavka u budžetu zapravo nije povećanje poslaničkih plata, već njihovo delimično vraćanje.

- Nama su u novembru 2014. godine smanjene zarade za oko 10 odsto i sada nam se vraća deo tog iznosa – kaže Čolaković.

Mada su poslaničke plate smanjene donošenjem Zakona o privremenom uređivanju osnovica za obračun i isplatu plata kod korisnika javnih sredstava, koji bi trebalo da bude na snazi do kraja ove godine, Čolaković navodi da neće biti usvajan novi takav propis, već da je dovoljno usvojiti zakon o budžetu za 2018. godinu.

Aleksandra Jerkov, poslanica DS, smatra da su od svega u skupštinskom budžetu za sledeću godinu najmanje važne poslaničke plate, koje će, kako navodi verovatno biti u centru pažnje medija.

- Veći problem su zarade službenika u Skupštini, koje su veoma male. Oni ostaju na poslu i po 12 do 13 sati dnevno. Ne znam kako preživljavaju. Što se tiče poslaničkih plata, one su za naše uslove pristojne. Poslednji put su povećane 2005. godine kada je evro bio 60 dinara, što znači da su u odnosu na evro, prepolovljene. U međuvremenu su i dva puta smanjene – kaže Jerkov za „Blic“ i dodaje da su zarade srpskih parlamentaraca ubedljivo najniže u regionu.

Zanimljivo je da Milovan Drecun, poslanik SNS, ne zna da će u 2018. imati veću mesečnu zaradu.

- Stvarno ne znam za to. Primam poslaničku platu i od nje živim. Svako bih voleo da mu se poveća zarada. Ipak, čekam da odluka zvanično stigne u Skupštinu Srbije i da je vidim u zakonu o budžetu za 2018. godinu – navodi Drecun.

Nezavisne institucije bez povišice

Povećanje plata zaposlenima u Skupštini Srbije neće biti najveće, jer će povišice od 10 odsto dobiti oni koji rade u policiji, vojsci, BIA, Poreskoj upravi, Upravi carina i u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija.

Za deset odsto veća primanja imaće i oni koji rade u ustanovama osnovnog i srednjeg obrazovanja, učeničkog i studentskog standarda, kao i u ustanovama socijalne i zdravstvene zaštite i ustanovama kulture. Zaposleni u sudovima i tužilaštvima takođe će imati za 10 odsto veće plate.

Službenici u Vladi Srbije takođe se nađaju povećanju zarada, a veću platu za oko pet odsto dobiće i premijerka Ana Brnabić i predsednik Aleksandar Vučić.

Na spisku onih koji će dobiti povišice od pet odsto su i profesori na fakultetima i višim školama, ali i državni službenici i nameštenici u Visokom savetu sudstva, Državnom veću tužilaca i Državnom pravobranilaštvu.

Najgore će proći zaposleni u nezavisnim institucijama. Zarade neće biti povećane zaposlenima u kancelarijama Poverenika za informacije od javnog značaja, Ombudsmana, DRI, članovima Fiskalnog saveta, Agenciji za borbu protiv korupcije i ostalim nezavisnim institucijama.

Izvor: Blic

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*