Povišica?

strajk-prosvetara

Članovi Unije sindikata prosvetnih radnika za sutra najavili potpunu obustavu nastave, ostali sindikati ne podržavaju protest.

Članovi Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije najavili su da će sutra potpuno obustaviti rad u školama, jer Vlada Srbije još nije ispunila sporazum, potpisan pre dve godine nakon velikog štrajka u prosveti.

Jasna Janković, predsednica Unije, kaže za Danas da se ne plaši eventualnih sankcija koje bi Ministarstvo prosvete moglo da preduzme protiv prosvetnih radnika, s obzirom da štrajk sa potpunom obustavom nastave nije u skladu sa zakonom. Ona je kazala da je raspoloženje za protest među članovima Unije „odlično“ i podsetila da su u štrajku upozorenja 17. marta učestvovali zaposleni iz 536 škola. Na pitanje da li će nastavnici koji stupe u nezakonit štrajk odgovarati, ministar prosvete Mladen Šarčević kratko je za Danas odgovorio: „Videćemo. Poštovaćemo zakon“.

Predsednici Sindikata radnika u prosveti Srbije (SRPS), GSPRS „Nezavisnost“ i Sindikata obrazovanja Srbije potvrdili su za Danas da neće učestvovati u sutrašnjem štrajku. Oni su u ponedeljak na sastanku sa ministrom prosvete dobili obećanje da će plate zaposlenih u obrazovanju biti „značajno povećane“ i to dva puta u toku ove godine.

- Mi smo tražili povećanje od 15 odsto, kako bi prosečna plata u prosveti bila nešto iznad republičkog proseka, do uvođenja jedinstvene cene rada za sve zaposlene u budućem sistemu platnih razreda. Ministar se saglasio sa predlogom i istakao da će se prvi deo povećanja realizovati u junu 2017, a drugi deo u oktobru – kaže Slobodan Brajković, podsećajući da je prosečna februarska plata u prosveti 42.146 dinara, dok je republički prosek 46.990.

On kaže i da je dogovoreno da se poboljša materijalni položaj radnika sa drugim, trećim i četvrtim stepenom stručnosti tako što bi im škole iz sopstvenih prihoda isplaćivale između 4.000 i 5.000 dinara mesečno, do trajnog rešenja kroz povećanje koeficijenata ili cene rada.

Šarčević je u ponedeljak uputio dopis direktorima osnovnih i srednjih škola sa preporukom da se poboljša materijalni položaj nenastavnom osoblju preraspodelom sopstvenih prihoda u skladu sa članom 28 kolektivnog ugovora. Taj član predviđa da „poslodavac može da utvrdi pravo zaposlenog na uvećanje plate u visini do 30 odsto od visine plate, koje se isplaćuje iz sopstvenih prihoda koje ostvari ustanova“. Brajković kaže da je ova uopštena formulacija izazvala nedoumicu u školama da li svo nenastavno osoblje ima pravo na povišicu, zbog čega su od ministra tražili da jasno propiše o kojim kategorijama zaposlenih je reč, koliki procenat povećanja škole treba da isplate i na koji način to da urade obrazovne ustanove koje ne ostvaruju sopstvene prihode.

Obećanje i predizborna kampanja
Upitan da li obećanje ministra ima veze sa predizbornom kampanjom i da li u njega veruje, Slobodan Brajković odgovara da „ni ranije, ni sada ne veruje državi dok ne ispuni obećanje“, te da ga „politika ne zanima već samo da se povećaju bedne plate u prosveti“. On odbacuje tvrdnje Unije da njeni predstavnici nisu pozvani na sastanak sa ministrom, jer su zbog štrajka proglašeni nepodobnim. Brajković kaže da je taj sastanak nastavak pregovora sa Ministarstvom prosvete koji traju od februara i da nema veze sa poslednjim događanjima.

Izvor: Danas

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*