Pravila odlažu ekskurzije

dru-ekskurzija

Veliki broj škola, zbog komplikovane procedure, i dalje ne organizuje ekskurzije. Direktori ne znaju koja pravila da poštuju. Nastavnici traže veće dnevnice za vođenje učenika na put.
KAKO god da organizuju ekskurziju, direktori škola u opasnosti su da prekrše neki propis. I baš zato što ne znaju kako i šta da rade, u najvećem broju škola organizovanje đačkih putovanja i dalje je stopirano, a što se više čeka smanjuje se i broj rata na koje će roditelji moći da plaćaju.
Na proleće će, takođe, biti sporno i to što će sve škole hteti u isto vreme da putuju, pa će i kapaciteti biti prebukirani.

Prema rečima Branislava Vučinića, direktora OŠ „Vuk Karadžić“, pravila o rokovima plaćanja Ministarstva finansija, preporuka Ministarstva prosvete koja im kaže da mogu da zaobiđu tender i da roditelji direktno sklapaju ugovore sa agencijama, kao i Pravilnik o ekskurzijama – nisu usklađeni.

- Ako roditelji sklapaju ugovore direktno sa agencijama, to dodatno komplikuje stvari, a i predstavlja samo zaobilaženje Zakona o javnim nabavkama – kaže Vučinić. – Sa druge strane, ako se pridržavamo Pravilnika o organizovanju ekskurzija, koji ne predviđa tender, već da predstavnici roditelja i direktor biraju najbolju ponudu, preti nam kazna budžetske inspekcije.

TRAŽILI DUPLO VEĆI IZNOS
U JEDNOJ novobeogradskoj školi nastavnice su odbile da putuju za propisanu dnevnicu, koja iznosi nešto više od 2.000 dinara, i tražile 4.000 po detetu koliko je bilo ranijih godina. Roditelji su pred njima morali da se izjasne i na kraju su pristali na cenu. – Ne može nastavnik da ucenjuje ili odbija putovanje, osim ako nije na bolovanju. Ekskurzija je deo radne obaveze i mora da poštuje odluku saveta roditelja o visini nadoknade – kaže Velimir Tmušić.

Dodatni je problem, naglašava, rok za plaćanje od 45 dana koji moraju da poštuju državne institucije. To smanjuje šansu za plaćanje na rate. Uobičajeno je da roditelji putovanja plaćaju u šest do osam rata. Jedini način da tako i ostane jeste ako otplata počne unapred, pa se nakon putovanja plati poslednja rata. U suprotnom, broj malih putnika biće desetkovan, jer većina roditelja ne može da plati ceo iznos odjednom.

U njegovoj školi učenici još nisu otišli na ekskurzije, a ni za prolećne se još ne zna kada će birati agenciju i destinaciju.

Vučinićev kolega, direktor Gimnazije u Čačku Ivan Ružičić, kaže da se u toj školi ekskurzije nesmetano organizuju.

- Poštujemo pravilnik o ekskurzijama, koji je odličan – objašnjava Ružičić. – Već su učenici išli u Grčku, prema pravilima koja važe od 2009. godine.

Stav pojedinih direktora je da roditeljski novac nije školski, pa da ne mora da podleže Zakonu o javnim nabavkama. Velimir Tmušić, načelnik Republičke prosvetne inspekcije, međutim, objašnjava da stvari stoje drugačije:

- Ako se uplaćuje preko računa škole, mora da se organizuje tender i poštuje rok od 45 dana za plaćanje. Tada su oslobođeni poštovanja našeg pravilnika o ekskurzijama. Ako, međutim, odluče da roditelji direktno sklapaju ogovore sa agencijama, onda škola mora da se pridržava pravilnika.

Za sedmodnevnu rekreativnu nastavu u proseku treba izdvojiti oko 20.000 dinara.

- U celoj priči o ekskurzijama kao da je jedino bitno što hotelijeri i agencije neće zaraditi. Pa nije valjda da nam sav turizam zavisi od učenika i njihovih ekskurzija. Kako roditelji đaka da finansiraju celu jednu granu privrede – pita se Sanja Micić, majka maturanta iz Beograda.

Ona dodaje da nije do kraja razjašnjeno šta koliko košta u konačnoj ceni putovanja, kao i da su nastavničke dnevnice previsoke, ali da su za to delom krivi i roditelji koji „aminuju“ svaki predlog koji im se ponudi.

Izvor: Novosti

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*