Prebacivanje đaka u drugu školu samo uz saglasnost roditelja

os_branko_radicevic_novi_sad
Od četvorice učenika osmog razreda Osnovne škole “Branko Radičević”, koji su učestvovali u nasilju nad učenikom šestog razreda, samo je jedan prebačen u OŠ “Prva vojvođanska brigada”, a ostala trojica učenika nisu, zbog toga što njihovi roditelji nisu dali saglasnost za to. Prema rečima člana Gradskog veća zaduženog za obrazovanje i predsednika koordinacionog tela za borbu protiv nasilja u školama Vladimira Jelića, ovaj postupak je vođen po zakonu. Koordinaciono telo je odmah po dobijanju informacije o višemesečnom zlostavljanju učenika OŠ “Branko Radičević” tražilo utvrđivanje odgovornosti i sazvalo sve nadležne institucije, koje su pokrenule disciplinski postupak – istakao je Vladimir Jelić. – Predloženo je prebacivanje učenika koji su počinili nasilje u druge škole, međutim, zakon je po ovom pitanju jasan. Ukoliko roditelji ne daju saglasnost, prebacivanje iz osnovne škole nije moguće. Vinovnici nasilja su sve vreme pod nadzorom i nisu bili uključeni ni u kakve nove incidente.

Podsećamo, u aprilu je bilo reči da će, ukoliko roditelji učenika koji su učestvovali u nasilju ne daju saglasnost za njihovo prebacivanje u druge škole i što dalje od zlostavljanog dečaka, nasilnici će u svojoj školi dobiti ukore i jedinice iz vladanja. Međutim, kako saznajemo, oni su završili osnovnu školu i spremni su za srednjoškolsko obrazovanje.

Protiv maloletnih nasilnika podnete su krivične prijave, a protiv razredne starešine postupak za utvrđivanje odgovornosti. Koordinaciono telo ispratilo je sprovođenje svih predloženih mera, a to je povećan broj dežurnih nastavnika u svim školama, pojačana edukacija i zahtev za uvođenjem prakse pisanja redovnih masečnih umesto kvartalnih izveštaja psihloško-pedagoških službi i timova za prevenciju nasilja. Osim toga, školama je preporučeno i da uvedu kutije za anonimne prijave, a Koordinaciono telo donelo je odluku da se uvede i SOS telefon za prijavljivanje vršnjačkog nasilja, koji je aktivan u Novosadskoj policijskoj upravi.

Direktora OŠ “Branko Radičević” Aleksandra Maletina nismo uspeli  da dobijemo, kako bi nam dao dodatne informacije.

Izvor: Dnevnik

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*