Prepolovljeno osipanje učenika u deset škola

djaci
U deset škola, u kojima je u poslednje dve godine sproveden pilot-projekat “Sprečavanje osipanja učenika u obrazovnom sistemu”, napuštanje škole pre sticanja diplome smanjeno je za 66 odsto, dok je stopa ponavljanja razreda smanjena za 23 odsto. U projektu je učestvovalo deset škola, koje pohađa više od 7.000 učenika i u kojima radi oko 700 nastavnika.

Analize su pokazale da su pod najvećim rizikom od osipanja učenici koji idu u škole koje su u najsiromašnijim sredinama i učenici srednjih škola koji pohađaju trogodišnje obrazovne profile.

Predstavnica Unicefa u Srbiji Tanja Ranković kaže da je cilj bio da se identifikuju učenici u riziku i napravi plan podrške, radilo se na jačanju inkluzivne prakse, kvaliteta nastave.

- Ovaj projekat je imao za cilj da napravi model koji može da se primenjuje u celoj državi. Mi smo radili sa školama koje rade u najnepovoljnijem okruženju i, ako ovaj model funkcioniše kod njih, može i kod drugih – rekla je Ranković na predstavljanju rezultata projekta.

Ona je dodala da projekat podržava sprovođenje zakona iz 2013. koji je stavio u obaveze školama da se bave osipanjem učenika, ali nije rekao na koji način da se bave tom problematikom.

- Za te svrhe napravili smo praktikume i vodiče koji će pomoći školama da naprave analize u svojim školama i da kreiraju mere – naglasila je Ranković. Za spovođenje mera koriste se postojeći kapaciteti koji u školama postoje, odeljenske starešine, a formirani su i posebni timovi u svakoj školi koji se bave osipanjem učenika. Ovo osipanje veće je u srednjim školama nego u osnovnim, jer u Srbiji srednje obrazovanje nije obavezno, ali nejednakost u obrazovanju dece iz opšte populacije i osetljivih grupa vidljiva je još od predškolskog uzrasta.

Državni sekretar u ministarstvu prosvete Ana Marija Viček naglasila je da neke od mera koje mogu doprineti da se spreči osipanje đaka jesu afirmacija predškolskog programa, stipendije, kao i pedagoški asistenti.

Izvor: Dnevnik

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*