Преполовљено осипање ученика у десет школа

djaci
У десет школа, у којима је у последње две године спроведен пилот-пројекат “Спречавање осипања ученика у образовном систему”, напуштање школе пре стицања дипломе смањено је за 66 одсто, док је стопа понављања разреда смањена за 23 одсто. У пројекту је учествовало десет школа, које похађа више од 7.000 ученика и у којима ради око 700 наставника.

Анализе су показале да су под највећим ризиком од осипања ученици који иду у школе које су у најсиромашнијим срединама и ученици средњих школа који похађају трогодишње образовне профиле.

Представница Уницефа у Србији Тања Ранковић каже да је циљ био да се идентификују ученици у ризику и направи план подршке, радило се на јачању инклузивне праксе, квалитета наставе.

- Овај пројекат је имао за циљ да направи модел који може да се примењује у целој држави. Ми смо радили са школама које раде у најнеповољнијем окружењу и, ако овај модел функционише код њих, може и код других – рекла је Ранковић на представљању резултата пројекта.

Она је додала да пројекат подржава спровођење закона из 2013. који је ставио у обавезе школама да се баве осипањем ученика, али није рекао на који начин да се баве том проблематиком.

- За те сврхе направили смо практикуме и водиче који ће помоћи школама да направе анализе у својим школама и да креирају мере – нагласила је Ранковић. За сповођење мера користе се постојећи капацитети који у школама постоје, одељенске старешине, а формирани су и посебни тимови у свакој школи који се баве осипањем ученика. Ово осипање веће је у средњим школама него у основним, јер у Србији средње образовање није обавезно, али неједнакост у образовању деце из опште популације и осетљивих група видљива је још од предшколског узраста.

Државни секретар у министарству просвете Ана Марија Вичек нагласила је да неке од мера које могу допринети да се спречи осипање ђака јесу афирмација предшколског програма, стипендије, као и педагошки асистенти.

Извор: Дневник

Коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

*

code

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*