Pripremljen rezervni plan nastave kao u slučaju rata: Evo šta se dešava ako đaci opet krenu onlajn

dopis-skola-830x0

Dozvoljeno je određeno odstupanje od gradiva, ali i drugačije zaključivanje ocena

Osnovne škole koje zbog epidemiološke situacije budu morale da pređu samo na onlajn nastavu, imaće pravo i da prilagode gradivo, odnosno da ga suze do 20 odsto. To predviđa Plan realizacije nastave u slučaju neposredne ratne opasnosti, ratnog stanja, vanrednog stanja ili drugih vanrednih situacija i okolnosti za osnovnu školu.

- Na predlog Ministarstva prosvete uradili smo plan koji je deo Pravilnika, kojim je predviđena mogućnost odstupanja od gradiva od 20 odsto – potvrdili su za Telegraf.rs u Zavodu za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja.

Na snazi je i izmenjeni Pravilnik o ocenjivanju u osnovnim i srednjim školama koji predviđa da u ovakvim situacijama nastavnik može da zaključi ocenu i sa manje od četiri ocene u polugodištu. Podsetimo, ovim pravilnikom nije određena donja granica za zaključivanje ocena i omogućeno je da, ako se škole fizički zatvore i pređu na onlajn nastavu, nastavnik može da zaključi učeniku ocenu i sa samo jednom dobijenom ocenom.

Zvonimir Jović iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) kaže da je činjenica da tokom onlajn nastave gradivo ne može da se obradi u istom obimu kao na času u učinioci i da će to biti izazov za nastavnike koji budu predavali u crvenoj zoni.

- Prošle godine je bilo sužavanja obima gradiva, a ove godine će biti problem ako do toga dođe samo u pojedinim školama koje budu ušle u crvenu zonu i radile samo onlajn. Onda pravimo razliku između dece i kvaliteta učenja. Biće to veliki izazov za nastavnike u crvenoj zoni i Ministarstvo će morati da nađe način da to reši – smatra Jović.

Kako kaže, đaci su onlajn nastavom već propustili dosta, a posledice će se tek videti.

- Kada pohađaju nastavu od kuće, za njih je to kao da su na raspustu – ističe Jović.

Izmenama u školskom kalendaru, đaci će najveći deo januara provesti na raspustu, pa možda i izbegnu zimski talas korone koji bi tada mogao da bude na vrhuncu. Ove godine, zimski raspust neće biti podeljen u dva dela, već će ga đaci koristiti u cugu, od 31.decembra do 24.januara 2022. godine. A na prvi mini raspust školarci će otići već na jesen, od 11. do 15.novembra.

Pitali smo i kako će se pohađati fizičko vaspitanje, a kako navodi Zvonimir Jović iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS), nema nijednog razloga da se časovi, dokle god se ide u školu, pohađaju bez maski.

- Deca idu regularno na treninge, pa zašto bi onda u sali za fizičko nosili maske – zaključuje on.
(Telegraf.rs)

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*