Припремљен резервни план наставе као у случају рата: Ево шта се дешава ако ђаци опет крену онлајн

dopis-skola-830x0

Дозвољено је одређено одступање од градива, али и другачије закључивање оцена

Основне школе које због епидемиолошке ситуације буду морале да пређу само на онлајн наставу, имаће право и да прилагоде градиво, односно да га сузе до 20 одсто. То предвиђа План реализације наставе у случају непосредне ратне опасности, ратног стања, ванредног стања или других ванредних ситуација и околности за основну школу.

- На предлог Министарства просвете урадили смо план који је део Правилника, којим је предвиђена могућност одступања од градива од 20 одсто – потврдили су за Телеграф.рс у Заводу за унапређивање образовања и васпитања.

На снази је и измењени Правилник о оцењивању у основним и средњим школама који предвиђа да у оваквим ситуацијама наставник може да закључи оцену и са мање од четири оцене у полугодишту. Подсетимо, овим правилником није одређена доња граница за закључивање оцена и омогућено је да, ако се школе физички затворе и пређу на онлајн наставу, наставник може да закључи ученику оцену и са само једном добијеном оценом.

Звонимир Јовић из Уније синдиката просветних радника Србије (УСПРС) каже да је чињеница да током онлајн наставе градиво не може да се обради у истом обиму као на часу у учиниоци и да ће то бити изазов за наставнике који буду предавали у црвеној зони.

- Прошле године је било сужавања обима градива, а ове године ће бити проблем ако до тога дође само у појединим школама које буду ушле у црвену зону и радиле само онлајн. Онда правимо разлику између деце и квалитета учења. Биће то велики изазов за наставнике у црвеној зони и Министарство ће морати да нађе начин да то реши – сматра Јовић.

Како каже, ђаци су онлајн наставом већ пропустили доста, а последице ће се тек видети.

- Када похађају наставу од куће, за њих је то као да су на распусту – истиче Јовић.

Изменама у школском календару, ђаци ће највећи део јануара провести на распусту, па можда и избегну зимски талас короне који би тада могао да буде на врхунцу. Ове године, зимски распуст неће бити подељен у два дела, већ ће га ђаци користити у цугу, од 31.децембра до 24.јануара 2022. године. А на први мини распуст школарци ће отићи већ на јесен, од 11. до 15.новембра.

Питали смо и како ће се похађати физичко васпитање, а како наводи Звонимир Јовић из Уније синдиката просветних радника Србије (УСПРС), нема ниједног разлога да се часови, докле год се иде у школу, похађају без маски.

- Деца иду регуларно на тренинге, па зашто би онда у сали за физичко носили маске – закључује он.
(Телеграф.рс)

Коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

*

code

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*