Probna mala matura 7. i 8. aprila

bodovi_620x0

PROBNA mala matura biće organizovana 7. i 8. aprila, a završni ispit učenici osmog razreda polagaće 14, 15. i 16. juna. Prvog dana rešavaće testove iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, drugog dana iz matematike, a trećeg dana rešavaće kombinovani test, s pitanjima iz pet predmeta. Glavna novina ove godine biće to što će se pri rangiranju za upis u srednje škole u obzir uzimati i uspeh s takmičenja, što je bilo ukinuto prošle godine.Pravilnik o upisu u srednje škole tek treba da bude usvojen, ali kako potvrđuju u Ministarstvu prosvete, predviđa bodovanje uspeha na takmičenjima.

Testovi iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, i kombinovani test imaće ove godine više „otvorenih“ zadataka, za koje deca treba da upišu odgovore, a manje „zatvorenih“, u kojima se odgovori zaokružuju.

- „Otvoreni“ zadaci traže više razmišljanja, ostavljaju manju šansu za prepisivanje i pogađanje tačnih odgovora – govori, za „Novosti“, Vesna Nedeljković, pomoćnica ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje. – Želimo da promenimo koncept gledanja na završni ispit, da njegova svrha ne bude puko osvajanje bodova, nego da učenici pokažu znanje i da se na osnovu toga opredeljuju za dalje školovanje. Moramo svi zajedno da menjamo i način učenja i nastavne planove i programe da bismo imali pravo da zahtevamo da deca tako razmišljaju i da bi, konačno, taj ispit imao pravi smisao. Za sve to biće potrebno dosta vremena, ali važno je da počnemo.

Kako bi učenici što bolje rezultate pokazali na završnom ispitu, kaže naša sagovornica, od škola će se zahtevati da probni test, u aprilu, bude ozbiljna simulacija završnog ispita. Njegova svrha je, dodaje, da deca vide kako procedura tehnički izgleda, ali i da svi zajedno realno sagledaju znanje učenika, kao i to na kojim oblastima treba više raditi do kraja školske godine.

- Insistiraćemo da probno testiranje bude organizovano u prostorijama gde će biti i pravi ispit, da bude što manje izostajanje s polaganja, kao i na tome da deca treba da pokažu realno znanje, bez prepisivanja – kaže Vesna Nedeljković. – Predstavnici Ministarstva prosvete čak će i obilaziti pojedine škole, da bismo videli kako sve funkcioniše.

Naša sagovornica najavljuje još jednu novinu, ali ne za ovu već za sledeću školsku godinu. Od školske 2017/2018. biće vraćena nekadašnja raspodela bodova – 60 za uspeh u školi i 40 za završni ispit. To je važno, kako kaže, zbog velikog broja odličnih učenika. Kada više bodova nose zadaci, rangiranje je, dodaje, realnije, jer nisu u svim školama kriterijumi za petice isti.

Ove školske godine bodovanje ostaje isto kao i prethodnih nekoliko godina. Učenici će na testu moći da osvoje maksimalnih 30 bodova, a 70 im je zagarantovano ukoliko imaju sve petice u šestom, sedmom i osmom razredu.

 

ZBIRKE U PRODAJI OD SREDE

PRODAJA zbirki s testovima iz srpskog jezika, matematike i pitanjima za kombinovani test počinje u sredu. U saradnji s „Prosvetnim pregledom“, njih izrađuje Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja. Zbog greške u rešenju koja se potkrala u jednom zadatku iz fizike, prošle godine traženo je da se nanovo boduje kombinovani test. Umešao se čak i zaštitnik građana, koji je, zbog greške koja je mogla da zbuni decu, tražio da se u spornom zadatku priznaju i tačni i pogrešni odgovori.

Izvor: Novosti

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*