Propali pregovori s ministrom finansija

Dragan Matijevic

Predstavnici sva četiri sindikata prosvetnih radnika odbili su juče da potpišu protokol za narednu godinu, nezadovoljni sadržajem tog dokumenta, potvrdio je za Danas Dragan Matijević, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.On kaže da je na sastanku sa ministrom finansija Lazarom Krstićem dogovoreno da se sačini novi predlog tokom januara i uputi sindikatima prosvete na izjašnjavanje. Sindikati traže da do 30. juna iduće godine bude donet zakon o platama u javnoj upravi, kojim se uvode platni razredi.
- U predlogu Ministarstva finansija stoji da će do tog roka biti urađen nacrt pomenutog zakona, što je za nas neprihvatljivo. Tražimo da od 1. jula 2014. primamo plate po novom zakonu, jer će on rešiti problem koeficijenata, dodatka za razredno starešinstvo, a plate u obrazovanju neće biti vezane za penzije. Zahtevamo i da sindikati budu uključeni u izradu tog zakona – precizirao je Matijević.

On ističe da sindikati traže i da se u protokolu precizira kada će biti isplaćene otpremnine onima koji su tokom 2013. godine penzionisani, i da bi ti ljudi trebalo da dobiju novac u martu ili aprilu. Ministarstvo finansija, međutim, u predlogu protokola nije navelo rok, već samo da će novac za otpremnine biti obezbeđen u budžetu za 2014. Matijević je rekao i da prosvetari neće dobiti Svetosavsku nagradu.

Upitan zašto se juče pregovaralo o stvarima koje su već bile usmeno dogovorene na sastanku sa Krstićem sredinom novembra, Matijević odgovara da je sporni predlog protokola uradilo Ministarstvo prosvete, čiji ministar juče nije bio prisutan, a da ga Krstić „verovatno nije ni video“. Na komentar novinara Danasa da je ministar prosvete Tomislav Jovanović izjavio da je predlog potekao iz Ministarstva finansija, Matijević kaže da „ne zna na čijem šalteru je nastao problem“.

S druge strane, Sindikat radnika u prosveti Srbije (SRPSS) saopštilo je kako je Krstić juče „izrazio čuđenje što su sindikati poziv za razgovor dobili tek u četvrtak, iako je Ministarstvo finansija još pre 20 dana o sastanku obavestilo kolege iz prosvete“. Ovaj sindikat navodi da se i Krstić „složio sa zamerkama svih sindikata što ministar prosvete nije došao na pregovore“. U SRPSS kažu da će na sednici predsedništva u ponedeljak utvrditi platformu za nastavak pregovora.

Đaci na zimskom raspustu

U osnovnim i srednjim školama u Srbiji juče se završilo prvo polugodište, a tronedeljni zimski raspust zvanično počinje u ponedeljak. Drugo polugodište počinje 20. januara, a za đake u Vojvodini 14. januara, jer su oni na raspustu od 24. decembra. Naredni odmor đaci će imati na prolećnom raspustu – od 17. do 23. aprila 2014.

Izvor Danas

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*