Prosečne plate u Srbiji od 392 evra treće otpozadi

4-plate_5
Zaposleni u Srbiji zarađuju manje od prosečne plate u regionu. Gore od njih stoje samo Makedonci i Albanci, a najveće zarade beleže državne statistike Hrvatske i Crne Gore. Ukoliko se u obzir uzmu prosečne plate svih zemalja regije, prosečna zarada na Zapadnom Balkanu je oko 455 evra, a više od toga kući nose samo Hrvati, koji imaju i dvaput teže koverte od zaposlenih u komšiluku, kao i Crnogorci, koji regionalni prosek preskaču s dvadesetak evra.

Po podacima zvaničnih institucija u državama regiona, najmanje plate  primaju građani Makedonije, Albanije i Srbije, dok su najveće prosečne plate zabeležene u Hrvatskoj, koja je od jula ove godine članica Evropske unije. Po podacima Državnog zavoda za statistiku Hrvatske, prosečna neto plata u Hrvatskoj za avgust iznosila je oko 723 evra, što je gotovo dvostruko više od prosečnih plata u nekim zemljama Balkana.

Nakon građana Hrvatske, najviše plate u zemljama bivše Jugoslavije primaju građani Crne Gore gde je, po Zavodu za statistiku Crne Gore (MONSTAT), prosečna neto zarada u septembru iznosila 475 evra.

Posle Crne Gore, po visini primanja slede građani Bosne i Hercegovine, gde je prosečna mesečna neto plata po zaposlenom u pravnim subjektima u avgustu iznosila 423 evra.

S druge strane, najniže plate su u Makedoniji, gde je neto plata u septembru iznosila 342 evra, a sledi Albanija gde je prosečna plata u septembru ove godine iznosila oko 380 evra.

Nakon Albanije sledi Srbija, gde su plate malo veće i, po podacima Republičkog zavoda za statistiku Srbije, prosečna neto zarada u avgustu u Srbiji iznosila je 392 evra. Ako se period januar-avgust 2013. godine uporedi s istim periodom lane, neto zarade u Srbiji su nominalno uvećane 6,3 posto.

Ako imamo u vidu najsvežije statističke podatke u Srbiji, koji se odnose na septembarske zarade, stojimo još gore. Naime, prosečna neto zarada u Srbiji isplaćena u septembru 2013. godine iznosila je 42.866 dinara, što je nominalno i realno 4,3 odsto manje od zarade u avgustu. U septembru je prosečna bruto zarada bila 59.162 dinara i nominalno i realno je 4,3 odsto manja od zarade isplaćene prethodnog meseca.

Prosečna neto zarada isplaćena za prvih devet meseci 2013. godine nominalno je veća 6,3 posto od zarade isplaćene u istom prošlogodišnjem periodu, a realno je 3,1 odsto manja, dok je prosečna bruto zarada nominalno veća 5,9 posto, a realno manja 3,5 procenta.

Pomenimo i da je iznad republičkog proseka po septembarskim platama bio samo Beogradski region, koji je dostigao bruto zaradu od 73.970 dinara. Vojvodina nije uspela da dostigne srpski prosek. Zaposleni Vojvođani u septembru su imali bruto zaradu od 57.397 dinara.

Ako bacimo oko na malo dalji komšiluk, možemo reći da je Srbija u rangu Bugarske. Od zemalja iz bližeg regiona Balkana, prosečna plata u Sloveniji je u julu ove godine iznosila 990 evra, Turskoj 720 evra, Slovačkoj 700 evra, Rumuniji 480 evra, kao i u Mađarsko.

S. Gluščević

 

Švajcarcima buđelar prepun

Najveća mesečna primanja u Evropi imaju stanovnici Švajcarske, gde prosečna mesečna plata iznosi 4.472 evra, a slede Norveška s 3.065, Luksemburg – 3.000, Danska – 2.413, Švedska – 2.275 i Finska s 2.100 evra. U Evropi najmanje plate imaju građani Moldavije, gde je prosečna mesečna plata 197 evra, a nakon nje slede Gruzija s 217 evra, Jermenija – 218 i Ukrajina s 290 evra.

Izvor: Dnevnik

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*