Prosveta je preduzeće sa sedam miliona zahtevnih akcionara

verbic1 (1)
Promena bezmalo svih krucijalnih zakona koji se tiču obrazovanja, štrajkovi nastavnika i studenata, smanjenje plata, ugovaranje novog kolektivnog ugovora za prosvetare, tek su deo posla u, kako kaže resorni ministar dr Srđan Verbić „preduzeću sa 140.000 zaposlenih, 3.000 poslovnica i sedam miliona akcionara, u kojem svi očekuju perfektno poslovanje, ali i da se o svemu pitaju“. Rukovodeći ovim ogromnim sistemom, ministar, koji je svojevremeno bio najveća nepoznanica Vučićeve Vlade, ne menja prioritete. Kaže, tih prioriteta bio je svestan i kada je postavljen, jedino nije bio svestan koliko toga je prioritetni problem postalo samo zbog toga što se ne primenjuju zakoni koji, po oceni dr Verbića, i nisu tako loši. Zbog toga ministar insistira na primeni zakona i kaže, da je trebalo dosta vremena da svi zainteresovni shvate da ministar nije tu da proizvoljno tumači zakon, nego da ga poštuje, što je imiy na koji je danas veoma ponosan.

Prosvetni radnici su već dve nedelje u štrajku i drže časove pola sataPrva dva zahtevada se urad na izmenama i dopunama Zakona i pregovore o novom kolektivnom ugovoru uključe i sindikati -ispunjena suNoumanjenje plata imza sadane ginea ni jedinstveni platni razredi se i dalje nepominjus čime se oni ne mireDa li postoji neki modus da se ipak i ovi zahtevi na neki načinispune?

– Buyet koji se sada usvaja je toliki koliki je i bez obzira na to da li se to nekom sviđa ili ne, novca nema više i nema načina da se bilo ko izuzme od smanjenja plata. Mislim da bilo koje privremeno rešenje, kojim bi se na neki način, uvođenjem bonusa, varao sistem – jednostavno nije dobro, nego da treba tražiti trajno rešenje. Mi moramo rešiti kolika bi trebalo da je plata nastavnika i onda korak po korak ići ka tome. Možda sad nije pravi momenat za uvođenje platnih razreda, ali mi drugi nemamo. Ali ako znamo da su nam ti platni razredi cilj, i ako do tog cilja ne možemo u jednom koraku, ipak možemo korak po korak. I tada će se znati koji posao koliko vredi i kom platnom razredu pripada.

* Na Predlog izmena i dopuna Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja radnoj grupi je stiglo čak 150 amandmana. Koje su najvažnije izmene i dopune u Predlogu , a koje u amandmanima?

– Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja je krovni zakon, iznad svih ostalih u obrazovanju, i najveća je odgovornost. Iskustva iz prethodnih decenija, kada je promena zakona bilo previše, pokazala su da je učinak bio premali i da nismo ništa uradili. Zato ćemo se sada fokusirati na pet ili deset prioritetnih stvari čija će promena popraviti postojeći Zakon. Ti prioriteti još nisu iskristalisani. Imamo tih 150 primedbi i sve su one upućene s namerom popravljanja Zakona, ali jednu istu stvar jedni bi da poprave tako što bi krenuli udesno, a drugi bi ulevo. Zato se sada tim primedbama bavi radna grupa i kada ona završi svoj posao značemo u kom pravcu će ići izmene. Ono što je već sada izvesno jeste da će biti omogućeno ukrupnjavanje norme nastavnicima koji su sada angažovani s delom norme…

http://www.dnevnik.rs/

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*