PROSVETA KOČI VLADU Novi kabinet Aleksandra Vučića tek u julu

politika-kao-misija

Poseta kineskog predsednika, razgovori sa MMF, ali i nerešena kadrovska pitanja prolongirali su formiranje nove vlade.
Kako sada stvari stoje, konsultacije o sastavu vlade, umesto ove nedelje, biće održane tek krajem meseca, po povratku mandatara Aleksandra Vučića iz Njujorka, 27. juna.
Zato su očekivanja da bi najranije početkom jula mogao da bude poznat konačni sastav nove Vlade Srbije. To je donekle potvrdio i sam premijer, koji je prošle nedelje rekao da bi moglo da dođe do odlaganja prvobitno postavljenog roka (16. jun). Takođe, premijer je naveo da je uglavnom sastavio vladu, ali da još nije rešio nekoliko resora, odnosno da nije odlučeno ko bi mogao da ih vodi.

Kako “Blic” saznaje, sporni su pravda, prosveta i kultura, odnosno za njih Vučić još nema kadrovskih rešenja. Ovo bi ujedno mogli da budu i resori koji će pripasti nekome od koalicionih partnera kada mandatar donese konačnu odluku ko će ti partneri i biti.

- Neki od razloga za odlaganje ili prolongiranja sastava nove vlade jesu planirane stvari, poput sastanka sa MMF-om i posete kineskog predsednika. Iako je bilo najavljeno da oni neće uticati, ispostavilo se da ipak utiču – kaže za „Blic“ izvršni direktor Cesida Bojan Klačar. On navodi da je druga stvar dinamika pregovora sa potencijalnim koalicionim partnerima.

- Možda se nisu stvari odvijale onako kako je premijer predvideo. Verovatno postoje i otpori unutar SNS oko toga ko će biti koalicioni partneri, pa i to treba rešiti – naveo je on.

Treću grupu razloga moglo bi, kako ocenjuje, da čini sve što se dešavalo proteklih desetak dana, od protesta građana do primetnih tenzija na relaciji Brisel-Vašington-Beograd, čime premijer takođe treba da se bavi.

- Sve ovo bi mogao da bude paket koji utiče na to da se odluke o vladi i njeno formiranje prolongiraju u odnosu na ono što je bilo planirano. Mandatar se u isto vreme verovatno bavi i budućom vladom, ali je dosta stvari i događaja koji nadilaze planirano – kaže Klačar.

Jedina stranka koja će, bar zasad, sasvim sigurno biti partner SNS u novoj vlasti jeste SVM Ištvana Pastora.

„VLADA ĆE BITI FORMIRANA U ZAKONSKOM ROKU“

Ministarka građevine Zorana Mihajlović izjavila je juče da nije moguće da nova vlada bude formirana do petka, kada dolazi kineski predsednik, i da je ta poseta trenutno prioritet.

Ona je dodala da će vlada biti formirana u zakonskom roku, koji ističe početkom septembra, kao i da će mandatar Aleksandar Vučić doneti odluku o tome ko će biti u vladi.

Dodala je da bi lično želela da završi posao koji je započela kao ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Izvor: Blic

Jedan komentar na PROSVETA KOČI VLADU Novi kabinet Aleksandra Vučića tek u julu

  1. Lj kaže:

    Za ministar prosvete prof. dr Rade Doroslovacki, on ima iskustva u obrazovanju mladih, radio sa mladim talentima od osnovne do srednje skole. Ima kurazi da obazovanje vrati na prave staze. Imao kontakte sa I godinom fakulteta pa samim tim ima viziju sta ucenici znaju kada dodju da studiraju.
    Vartio bi pravi nadzor-predmetni nadzor. nije folirant. Drzi datu rec.
    Ranije se dokazao u svom radu, nije potkupljiv, dobar vizionar, u Ministarstvu bi napravio red, Zavodi bi radili svoj poso i sveo bi ih na pravu meru da znaju da su oni deo Ministarstva.

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*