„Prosveta nije potrošnja, već investicija u budućnost zemlje“

usprv-mediji

Prosvetni radnici će svoj dan, 8. novembar, ove godine dočekati kao radnici sa platom ispod republičkog proseka. Iz tog razloga, Dan prosvetara će, umesto slavljem, biti obeležen prostestom u Beogradu, najavljuju iz Unije sindikata prosvetnih radnika Vojvodine. 

„U ovom trenutku, prema zvaničnim podacima, prosečna plata na nivou republike je 75000 dinara, dok je u prosveti 69000. Drugim rečima, prosvetni radnik, da bi dostigao sadašnji republički prosek, mora da ima više od 20 godina radnog staža“, navodi potpredsenik USPRV Joca Kopčić.

Prema njegovim rečima, Unija je u nekoliko navrata ukazivala na ove i mnoge druge probleme, čak nudila i rešenja. Međutim, poslodavac, resorno Ministarstvo, u sindikatu ne vidi partnera, već suparničku stranu.

Kopčić je na današnjoj konferenciji za novinare najavio da će jedan od glavnih zahteva Vladi Srbije biti da se predstojećim rebalansom budžeta izvrši korekcija zarade, odnosno uvećanje za 20% , zatim da se konačno prestane sa nestručnim zapošljavanjem, smanji obimna administracija, smanji broj učenika u odeljenjima na 24, poštuje socijalni dijalog i Poseban kolektivni ugovor.

Predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Vojvodine Zvonimir Jović podvlači da su svi  zahtevi poznati od ranije i da Ministarstvo ne treba da služi za marketing i promociju već za konkretno preduzimanje koraka u poboljšanju kvaliteta obrazovanja, brizi o deci, a potom i o radnicima u obrazovno-vaspitnim ustanovama. „Prosveta nije potrošnja, već investicija u budućnost zemlje“, ističe Jović.

On očekuje veliki broj ljudi na najavljenom protestu i dodaje da je poziv upućen i ostalim sindikatima u ovoj borbi.

Izvor: Info USPRV

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*