Prosvetari: Poniženi smo, treba da radimo 20 godina za republički prosek

1661268418-zvonimir-jovic-e1661268490994-750x432

Potpredsednik Unije sindikata prosvetara Zvonimir Jović kaže o štrajku prosvetnih radnika najavljenom za 1. septembar da je „prvi i osnovni povod za njega užasni materijalni položaj prosvetnih radnika, tako su i definisani naši zahtevi“. Prema njegovim rečima, prvi zahtev prosvetnih radnika je da im plate budu povećane najmanje 20 odsto.

„Nastavnik početnik, šef računovodstva, sekretar škole sa sedmim stepenom ima platu 66.400 dinara, ako znamo da je republički prosek 74.000, jasno vam je kako se osećaju prosvetni radnici. Oni treba da rade 20 godina da bi bili na republičkom proseku, što smatamo da je poražavajuće i ponižavajuće“, ukazuje Jović u Danu uživo na TV N1.

Zakon osnovnog sistema obrazovanja i vaspitanja i povuku uputstva o formiranju odeljenja, gde je predviđeno da se može izvršiti spajanje razreda od petog do osmog razreda.

Jović ukazuje da zbog manjka dece već postoje tehnološki viškovi u prosveti, a takvom odlukom bilo bi ih još više, a sa druge strane, narušavaju se i prava dece, „jer je pitanje kakav će kvalitet nastave imati i kako će biti spremni za malu maturu ako su na primer spojeni sedmi i osmi razred“.

Kaže i da to otvara mogućnost zatvaranja malih škola i tzv. područnih škola, što će se, ako zakon ne bude izmenjen, i desiti.

„Znamo šta se dešava kad deca nemaju gde da idu u školu, ljudi se iseljavaju i sela umiru“, poručuje Jović.

Dodaje da je treći zahtev prosvetnih radnika da broj učenika u odeljenju bude 24.

„To su evropski standardi. Mnogo lakše se radi kada imate manje učenika u odeljenju, kvalitet nastave je bolji i deca dobijaju više“, navodi Jović.

Dodaje da su se povodom zahteva obratili Ministarstvu prosvete, ali do sada nisu dobili odogovor.

„Nažalost u ovoj državi sve zavisi od jednog čoveka i biće kako on hoće. Država je napravila grešku sektorskim povećanjem plata, čime je najviše oštećena prosveta. Budžetski kolač treba da bude podeljen ravnomerno, pravo rešenje su platni razredi. Trebalo je da budu uvedeni još 2016. a onda su odloženi za 2023. Videćemo da li će i tada biti“, kaže Jović.

Na konstataciju da se nisu svi sindikati uključili u štrajk, Jović ocenjuje da „neki nemaju kapacitet, neki nemaju snagu, mi smo veoma borbeni, većina članstva je odlučila da treba da se protestuje“.

„Javno pozivam i članove drugih sidnikata da štrajkuju zajedno sa nama i da pokušamo da promenimo nešto u sistemu“, poručio je on.
Na pitanje kako je zamišljen štrajk, kaže da će biti u zakonskom okviru, časovi će biti skraćeni na 30 minuta, a po većim gradovima biće organizovani protesti, konferencije za medije i šetnje.

„Za Vojvodinu znam da će biti u Novom Sadu, Sremskoj Mitrovici, Zrenjaninu, Bačkoj Palanci, znam da će biti i u Kruševcu, Kragujevcu, Čačku, Kraljevu, Nišu. Izaći ćemo i na ulici pokazati svoje nezadovoljstvo“, dodao je on.

A na to zašto štrajk baš 1. septembra, poručuje da se tada svi sete prosvete.

„Vlast pokušava da pokaže da je sve u prosveti med i mleko, a mi želimo da pokažemo da nije med i mleko, da nismo zadovoljni, da smo poniženi i želimo da se poboljša položaj prosvetnih radnika, ali brinemo i o obrazovanju dece“, kazao je Jović za N1.

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*