Просветари: Добродошли министре

viber_slika_2020-11-03_19-01-15

Унија синдикатa просветних радника Србије организовала је низ конференција за медије у свим већим центрима широм земље, на којима су изнели постојеће проблеме у просвети и захтеве просветних радника јавно упутили новој влади и новом министру. Унија синдиката просветних радника Војводине обратила се данас јавности у Новомн Саду.

Унија синдиката просветних радника Војводине подсетила је на још увеке нерешене проблеме просветара како би новоформирано министарство просвете на челу са новим министром Бранком Ружићем схватило неопходност узајамног социјалног дијалога и приступило решавању нагомиланих проблема у просвети.

Од новог министра просвете просветари очекују да оствари реализацију праведног система платних разреда у државној управи који у великом делу обухвата и просветне раднике, а за који је министар Ружић још пре две године, када је водио ресор државне управе и локалне самоуправе, обећао да ће бити готов до 2021.

Увођење платних разреда је неопходно зато што је досадашњи начин обрачуна дестимулативан јер, кажу синдикалци, не фаворизују квалификације нити труд запослених.

Један од захтева синдиката јесте и да сви чланови радне подгрупе, укључујући и представнике школске управе, буду адекватно плаћени.

Оптерећени вишегодишњим нерешеним проблемима синдикалци се, како наводе, питају шта могу да очекују од нове владе јер премијерка Ана Брнабић међу циљевима у свом новом експозеу није поменула образовање, а Министарство просвете додељено је мањинском коалиционом партнеру.

Синдикати се надају да ће нови министар, којег позивају на разговоре и договор, имати слуха за њихове проблеме, а један такав састанак биће одржан сутра у Министарству просвете с представницима репрезентативних синдиката.

Извор: К9

Коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

*

code

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*